Fixare. Thomas Gottlind vill att fler ska få upp ögonen för både backlöpning och Högdalstopparna. Foto: Privat/Mikael Andersson

Han fixar galet "bergslopp" i Söderort

Sköndalsbon Thomas Gottlind älskar att springa i backar. Nu vill han att fler ska upptäcka glädjen i det och samtidigt slå ett slag för Högdalstopparna.

  • Publicerad 19:40, 13 mar 2019

Hammarbybacken har blivit ett välbesökt mål för stockholmare som vill vässa sin kondition genom att springa i skarp uppförsbacke. Men det finns ju andra trevliga toppar i Söderort, Högdalstopparna till exempel.

Med den tanken i bakhuvudet har Thomas Gottlind från Sköndal tagit initiativ till Tre toppar – tre timmar, ett utmanande lopp som går ut på att springa en 3,5 kilometer lång bana uppför och nerför Söderorts egen bergskedja så många varv man hinner på tre timmar.

– Det är både en tävling, ett träningspass och något som bara är på kul. Det är lite upp till deltagarna själva. Jag vill göra ett roligt event som är öppet för alla, oavsett nivå, säger han.

LÄS ÄVEN: Johan sprang 21 timmar i sträck uppför Hammarbybacken

Loppet går av stapeln lördagen 23 mars mellan klockan 09 och klockan 12. Oavsett var deltagarna lägger ribban kommer det att vara jobbigt.

– Varvet är 3,5 kilometer och mäter 280 höjdmeter. Vill man göra det till en trevlig lördagsförmiddag kanske man tar en promenad ett varv och låter det vara bra med det. Vill man tävla försöker man springa så många varv som möjligt, säger Thomas Gottlind.

Han arbetar till vardags med HR-frågor men sysslar med ultralöpning på fritiden och är en rutinerad backlöpare. En stor del av deltagarna kommer att lockas till Söderort via Thomas kontakter inom ultralöpningen.

Hur många varv klarar en rutinerad löpare?

– Någonstans mellan 6 och 8 varv. Det är svinjobbigt men jättekul!

Det viktigaste med hela grejen för Thomas Gottlind är att inspirera till fysisk aktivitet. Sedan tidigare leder han en familjeträningsgrupp, men det här blir första gången han fixar ett event på det här sättet.

– Jag gör det som privatperson och helt ideellt. Jag har inte några sponsorer men några killar som anordnar ett annat lopp här, Högdalens högsta, har lovat att ge bästa man och kvinna en startplats i deras lopp, säger Thomas Gottlind.

Hur fick du idén till det här loppet?

– Hammarbybacken är välkänt och välbesökt men det händer inte så mycket i Högdalstopparna. Där är ganska öde och sunkigt och faktiskt rätt obehagligt när det blivit mörkt. Jag tycker att det skulle vara häftigt om det började hända lite mer i området och jag hoppas att det här ska göra att fler får upp ögonen för den här platsen.

Tre toppar – tre timmar

Vad: En galen jobbig tävling, ett utmanande träningspass eller en backig promenad.

Var: Sköndalstoppen, Fagersjötoppen, Högdalstoppen.

När: Lördagen 23 mars klockan 09-12. Anmälan och tävlingsinfo finns på Facebook.

Visa merVisa mindre