Förbereder. Sethat Karaboga och Halman Mohammed hänger upp dekorationer inför festen på Jakobsbergs gård. Foto: Claudio Britos

Han fixar nyårsfest i Bredäng

Han har själv saknat ett gemensamt firande av det kurdiska nyåret. Nu drar Bredängsbon Halmat Mohammad igång en Newroz-festival på Jakobsbergs gård.

  • Publicerad 13:19, 13 mar 2019

På onsdag nästa vecka firar folk över hela världen det kurdiska nyåret. Men Bredängsbon Halmat Mohammad saknade ett gemensamt firande i 127-området.

– Det ordnas en eldfest i Kungsträdgården, men där har de blandat ihop det med en annan gammal tradition och det är inte lokalt. Folk brukar också träffas vid stränder och tända brasor, men jag ville ha något mer ordnat, berättar han.

Så i år drar han igång den första Newroz festival på Jakobsbergs gård. Det kommer bli en kväll med poesi, sång, dans och mat. Landets kulturförening, där Halmat Mohammad är ordförande och konstnärlig ledare, kommer bjuda på teater och den svensk-argentinska tangoföreningen Tango Norte kommer ha en tangouppvisning.

– Vi kommer också hoppa över små eldfacklor på gården och släppa upp 50 svävande lyktor i luften. Och så kommer Kawa Asinger, en slags jultomte, och delar ut presenter till barnen. Det kommer bli jättefin stämning, jag ser verkligen fram emot det, säger Halmat Mohammad.

Festen håller på mellan klockan 18.00 och 21.00 i Jakobsbergs gårds södra flygel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Festivalgeneral. Bredängsbon Halman Mohammed ville ordna ett riktigt firande för 127-området. Foto: Claudio Britos

Arbetsstyrka. Sethat Karaboga, Halmat Mohammed och Seyran Duran, ordförande i Kurdistans Kvinnoförbund, jobbar alla ideellt med festivalen. Foto: Claudio Britos

Vårens fest

Newroz firas av iranier, afghaner, tadzjiker och kurder för att markera det kurdiska nyåret.

Traditionellt firar man att den kurdiska smeden Kawa störtade tyrannen Zuhak för cirka 2500 år sedan.

Smeden Kawa dyker i firandet upp med presenter till barnen.

Newroz firas ofta i flera dagar, men börjar alltid på vårdagjämningen.