Han föddes som tjej

Sam Widén, 19, blev tilldelad ett kön när han föddes som han inte kände sig bekväm med. – Inte förrän i tonåren förstod jag att det var på grund av att jag inte var tjej utan kille.

  • Publicerad 14:00, 7 dec 2017

Sam Widén var bland de första eleverna som gick på Läraskolan i Bålsta, då när den låg i det gula huset bredvid OKQ8 på Stockholmsvägen. Nu är han 19 år, har tagit studenten från Viktor Rydberg Gymnasium och läser ett naturvetenskapligt basår på Uppsala universitet.

Förra veckan föreläste Sam för Läraskolans nuvarande elever om sina erfarenheter av att vara en transperson.

– När jag föddes tilldelades jag ett kön av läkaren, men när jag växte upp hade jag känslan att något inte var rätt, säger Sam.

Han beskriver sin uppväxt som förvirrande.

– Folk kunde fråga om jag var tjej eller kille. Det var jobbigt, men samtidigt bra att någon frågade. Det var en svår tid och jag var obekväm med min egen kropp, säger Sam.

Han berättar att det var jobbigt att försöka tänka ut själv vad det hela handlade om, och att han var rädd för vad andra skulle tänka.

I högstadiet började Sam experimentera och klä sig mer som en kille för att se vad som kändes bekvämt. Men först när han började gymnasiet i Stockholm kunde han börja känna sig mer som sig själv.

– Det var skönt att lämna Bålsta för Stockholm. Jag hamnade i en accepterande grupp, säger Sam.

Började modella

Sam fann även Egalia, en ungdomsgård i Stockholm för HBTQ-personer.

– Egalia betydde jättemycket för mig. Det skulle vara givande att ha något liknande i Bålsta också, för att unga HBTQ-personer här ska känna sig trygga och känna att de inte är ensamma.

På gymnasiet började Sam dessutom modella.

– Det var en lärorik period. De vill antingen ha tjejmodeller eller killmodeller. Jag kände mig inte bekväm i klänningar och smink.

Sam berättade för sin familj om sin könsidentitet och i tvåan på gymnasiet bytte han namn till Sam.

Mer trygg och utåtriktad

I augusti i år fick han sin första testosteroninjektion.

– Jag firade 100 dagar för några dagar sedan. Jag mår mycket bättre nu. En stor del varför en transperson kan må så dåligt är för att det är så lång väntetid innan man kan börja sin hormonbehandling. Sedan jag började med testo känner jag mig lugnare. Jag känner mig också mer autentisk med mig själv, och mer trygg och utåtriktad, säger Sam.

Testosteronsprutorna ska han nu ta var tredje månad. Han går nu igenom puberteten som en ung kille gör.

– Det är kul för det händer något med kroppen varje månad.

Det var första gången han berättade sin historia i ett sådant stort sammanhang som han gjorde på Läraskolan förra veckan. Han berättade sin historia fyra gånger, en gång för varje klass från sexan till nian.

– Det var jätteroligt. Det var kul att se alla unga vara intresserade.

Föreläsningen avslutade han med så kallade fyrahörnsövningar, där eleverna fick fundera över och diskutera olika HBTQ-relaterade situationer som kanske inte har ett självklart svar.

– Jag hoppas att HBTQ-barn i Bålsta inte känner sig ensamma. Problemen kommer att lösa sig en dag, säger Sam.

Sam Widén

Intressen: Parkour och måleri

Ser upp till: Dragqueenen Sasha Velour

Favoritcitat: ”Be the person you needed when you were younger”

Vill bli: Läkare inom endokrinologi eller rekonstruktiv plastkirurgi

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet