Södermalmsbon John turnerar med föreställningen Hiphopsagor. Foto: Claudio Britos

Han fostrar framtidens rappare med hiphop-sagor

John Landenfelt är veteranen som med namnet Shazaam varit den mest framträdande figuren i rapbattle-scenen i Stockholm under 2000-talet. Nu fostrar han nya rappare – i sexårsåldern.

  • Publicerad 12:08, 13 aug 2019

“Jag har alltid gillat att vara lite kaxig. Leka med orden och vara lite finurlig. Många kommer in på hiphop efter en stökig barndom. Jag har inte riktigt haft det. Så för mig har det alltid varit att slå lite underifrån och vara den som utmanar de lite coola rapparna.

Syrran lyssnade på hiphop och det var där allt började. Så fort alla forum på webben kom upp var jag snabb med att ladda upp låtar som jag idag inte har kvar. Jag titulerar mig själv som en frilansande mc. Jag började rapbattla redan på 2000-talet och var med och grundade Basementality battles, ett event för alla battlare som nådde miljoner tittare på Youtube.

Jag lever för svensk rapbattle. Jag ser rap som ett instrument. Hade jag spelat gitarr så hade det inte varit konstigt om jag ena dagen spelat i ett punkcoverband och andra dagen på Skansen på ett event för barn. Hiphop är mitt verktyg. Alltifrån rapbattles som vi har kört på nattklubbar till att jag nu kunnat leva fullt ut med musiken, mycket på grund av barnmusiken jag gör under namnet Jompa. Förra året gjorde vi runt 200 barnföreställningar och i år är vi uppe i runt femtio stycken. Vi är snart ute med vårt fjärde barnalbum och släppt min andra barnbok. När jag hör barnen berömma mig får jag ett leende på läpparna. Jag känner att jag gör något som betyder något. Jag gör något positivt för barnen, idag och för deras framtid. 

Foto: Claudio Britos

I min egen musik som jag släpper nu berättar jag historier, scener du oftast hör från ortenrappare berättar jag om utifrån det som händer på min gata och min uppväxt.

Jag har alltid varit duktig i det jag gjort. Speciellt battlerappen. Det har varit att man känt hopp och besvikelse på samma gång. Jag insåg inte att jag lyckades när jag var mitt i det. Jag ville alltid hoppa framåt och känna en ny lycka. Men det blev besvikelse istället. Idag har jag hittat en bättre balans i allt jag gör.

Jag är välkänd men inte så populär. Jag är kändis men inte älskad som en kändis. Jag har mitt genuina följe och är så jävla tacksam över det”.

John Landenfelt

Artistnamn: Shazaam och Jompa

Ålder: 34

Bor: Skånegatan, Södermalm, där han även växte upp.

Gör: Turnerar med föreställningen Hiphopsagor för barn 6-9 år. Arrangerar "Payday Battles" på nattklubben Estelle varje lönetorsdag resten av året.

Rapbattle

En slags musikalisk duell mellan två rappare, mc:s, som växelvis improviserar mot varandra på rim. I de turneringar som anordnas är det publiken eller domare som bedömer vilka rim som var snyggast sammanvävda och mest förolämpande mot motståndaren.

Ursprungligen var rapbattle en konfliktlösningsmetod för att minska våldsanvändningen bland ungdomar i Bronx på 70-talet. Rivaliserande grupper hade under ordnade former en utslagstävling där publiken fungerade som domare. Den segrande gruppen fick stanna kvar och den besegrade fick lämna platsen.