Lagarbete. Bengt Elmén är den konstnärliga hjärnan bakom verken och tar på grund av sitt funktionshinder hjälp av sina trogna medhjälpare Laurens Rohlfs och Daniel Rudholm. Foto: Sacharias Källdén

Han ger Hökis ny festlig väggkonst

En cirkus har kommit till Hökarängen. Eller ja, nästan. Ny konst pryder nu väggen vid torget och det är Farstabon Bengt Elmén som ligger bakom den färgglada clownen. “Man provar ju olika sätt att påverka”, säger han.

  • Publicerad 11:36, 4 aug 2020

Bengt Elmén har bott i Farsta i hela sitt liv. Nu pryder hans konst väggen mellan tunnelbanan och torget i Hökarängens centrum. Projektet heter Konstdax och har verkat som gatugalleri för lokala konstnärer sedan två år tillbaka. Verken byts ut med några månaders mellanrum och nu har strålkastarljuset fallit på Bengt.

– Det är roligt tycker jag. Man provar ju olika sätt att påverka. Jag tycker att det är ganska viktigt att berätta om sitt eget liv. Och det gäller alla människor. Det är inte så vanligt att uppmärksamma någon som jag och därför är det viktigt. Det handlar om inflytande, alla ska ha möjlighet att göra sin röst hörd i en demokrati.

”Viktigt att använda humor”

59-åringen har på grund av sitt funktionshinder hjälp av två assistenter med att måla på väggen, “precis som konstnärer har gjort i alla tider”. Laurens Rohlfs och Daniel Rudholm är vana vid att jobba med Bengt och det märks. Snabbt drar de upp en grov skiss på den stora väggen när tidningen är på plats under fredagsförmiddagen. Målningen är färgglad och föreställer en clown i rullstol.

Foto: Sacharias Källdén

– Jag ville ha något uppiggande. Färgen gör mig glad. Jag tycker ju att det är viktigt att använda humor. Det gör det lättare att komma i kontakt med människor, säger Bengt som valde ut motivet bland sina cirka 300 bilder.

”Skapar diskussion”

Innan har Bengt och hans assistenter gjort en del film under namnet “CP-assistenten”. Förra året målade de även den klassiska rullstolssymbolen med en knuten näve i industriområdet Snösätra.

Hon gör nya konsten på väggen i Hökarängen

Det tar några timmar att måla tavlan i Hökarängen. Vi återkommer lite senare och får höra att många reagerat.

– En person tyckte ena stjärnan skulle vara grön i stället för rosa, en annan kom fram och sa att hon sett mina målningar på Facebook. Det är roligt att skapa konst på en plats där så många passerar. Det skapar diskussion och kommunikation, säger Bengt.

300 verk. Bengt har en stor katalog och har bland annat publicerats vid upprepade tillfällen i DN. Foto: Sacharias Källdén