Skrot. Många av gubbarna görs med hjälp av gamla mopeddelar. Foto: Privat

Han ger liv åt plåtgubbar i Alvikstorpet

Med hjälp av skrot och återvunnet material skapar Lasse Carlsson ansikten med egna personligheter. "Deras historier är lite halvgalna", säger han.

  • Publicerad 11:26, 20 sep 2019

Personlighet. Varje gubbe har en egen berättelse från en påhittad stad. Foto: Privat

Lasse Carlsson från Karlskrona har jobbat med allt från reklambyrå till att driva äventyrsföretag och som fotograf. På ålderns höst tänkte han att han skulle börja ägna mer tid till att måla.

– Men jag brukar se ansikten i allt från kvisthål till skruvar. Därför bestämde jag mig för att bygga gubbar av gamla skrotgrejer, säger han.

"Ska se personligheten"

I några års tid har han därför skapat olika gubbar med hjälp av mopeddelar och annat skrot. Konsten beskriver han som rätt minimalistisk, och varje gubbe har fått ett namn, födelsedatum samt en kort berättelse om vad de gjort i sitt liv.

– En del frågar om jag inte ska ha hår och öron på gubbarna, men det får man tänka sig själv. Det ska vara det lilla enkla, man ska se gubbens personlighet, säger Lasse Carlsson.

Alla gubbars historier utspelar sig i de påhittade städerna Kirkval och Oldbridge, och mellan den 28 september och 10 oktober går det att se utställningen Fun Art - Faces By Lasse Carlsson på Alvikstorpet.

– Jag har hållit på i tre, fyra år, och vill komma ut utanför min egen hemsocknen. Då fick jag kontakt med Alvikstorpet som tyckte det var en jättekul idé.

Han berättar att texten som beskriver gubbens personlighet är lika viktig som tavlan själv.

– Deras historier är lite halvgalna. På mina utställningar ska folk och skratta och ha kul, istället för att det ska vara en stel vernissage, säger Lasse Carlsson.