Mitt kvarter. Camilo serverar falafel och Ida kränger kallingar. Nu hade båda hamnat i en bok av selfiefotografen Carl Henrik Svenstedt. Foto: Carl Henrik Svenstedt

Han gick ut och skrev bok om sitt kvarter

"På Kungsholmen finns varken hajp eller snobbism." Det säger lokale kulturprofilen Carl Henrik Svenstedt, som skildrar sin kvarterspromenad i en ny fotobok. Eller, som han kallar det: stadssymfoni.

  • Publicerad 16:53, 26 mar 2019

I 32 år har författaren och filmskaparen Carl Henrik Svenstedt bott i samma lya på Bergsgatan.Så gott som varje dag tar tar han sig en promenad i och omkring kvarteret Bananen.

Han började fotografera människorna omkring sig, enkelt och snabbt med sin mobiltelefon, och vips: efter kanske en månads promenerande och plåtande har det nu resulterat i boken "Mitt Kungsholmen: en dag i staden". Fylld med de som arbetar, som killen på falafeln och tjejen på kaféet, tillsammans med textreflektioner signerade Svenstedt själv.

– Jag kände ett behov av att visa hur länge jag bott här, och att jag känner mina grannar, förklarar 82-åringen piggt, vars senaste kortfilm "Shaman" hade internationell premiär på Rönnells förra veckan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han berättar att hans bok sällar sig till en genre som finns inom både film och litteratur, som brukar kallas för stadssymfoni.

– "Smoke" och Blue in the face" är två filmer av Paul Auster som inspirerat mig, de är jättetrevliga. Stadssymfoni innebär att man tittar noggrannare på den miljö man rör sig i, och de människor som finns omkring en.

"Min bok är skitsnygg"

"Mitt Kungsholmen: en dag i staden" är Svenstedts 27:e bok, och är enligt honom själv "skitsnygg".

– Kungsholmen är en sådan specifik stadsdel som behållit sin karaktär. Det finns ingen hajp! Ta Maxos, den lilla falafellådan på Scheelegatan. Nu ska jag säga det här så att SOFO fattar: det finns ingen motsättning mot att vara internationell utan hajp. På Kungsholmen finns ingen snobbism.

Är du intresserad av Carl Henrik Svenstedts självutgivna bok kan du maila på chsvenstedt@gmail.com.