Snacksalig. Fredrik Söderholm slutade på P3. Nu gör han radio i en gammal tobakskiosk på Ringvägen. Foto: Sacharias Källdén

Han gör gränslös radio efter knarkskandalen

Knarkandet gjorde honom omöjlig på P3. Nu sänder skandalomsusade mediepersonligheten Fredrik Söderholm radio från ett hål i väggen på Södermalm. Och är nöjd med det. Han är inte bitter på kollegorna som sågade honom offentligt: Jag behövde en spark i baken och det här är bättre än ”Tankesmedjan", säger han.

  • Publicerad 19:41, 4 feb 2020

En bra dag på P3 är när ingen hör av sig och är arg.

– Så mysiga ni är, kvittrar Kristoffer Triumf med honungslen stämma.

– Så mysig du är, svarar Fredrik Söderholm, lika vän i rösten han.

Klockan är 09 och dagens livesändning av "Gott snack" är avslutad. Och det har alltså varit mysigt, trots att sista kvarten blev stelt improviserad då "Paradise hotel"-Paow struntade i att dyka upp utan förvarning. "Det blir som det blir", förklarar Söderholm.

– Två timmar är mycket att fylla med prat fem gånger i veckan. Jag vill att det ska vara bra, men vi är inte bra varje dag. Ibland är det bara två plus, nästa gång glimrar det till, konstaterar han krasst.

Studion på Ringvägen är en före detta tobakskiosk. Man kliver direkt in i ett 20-tal kvadratmeter där man får diska kaffekoppen i handfatet på den minimala toan. Draperier täcker det stora gallerskyddade skyltfönstret och i smutsen på rutan har någon skrivit "Gott snack".

Roterande sidekicks, tekniker, praktikant, gäster, Söderholm själv och katten Bruce förbrukar syret i det dunkla kyffet för att nå målet att skapa "Sveriges roligaste och mest oförutsägbara morgonradio". Smack, rakt ut på webben utan filter.

Morgontrött. Katten Bruce är alltid med i studion. Foto: Sacharias Källdén

Lyckas man med det, hoppas 28-åringen erövra nästa etapp: att med hjälp av Patreon-pengar, donationer från lyssnare, kunna överleva, köpa kattmat och betala sin redaktion på ett tiotal personer. För sedan man drog igång "Gott snack" i mitten av januari är det ingen som fått lön. Han drar i vänskapstrådar och släktband för att få det att snurra.

– Jag vill att det ska vara gränslöst utan att det blir lågt. Gränslöshet är inget självändamål. Men det ska vara högt i tak och oängsligt, trams blandat med allvar, säger Söderholm, och berättar att han inte saknar den manusdrivna radiokomik han gjorde åt Sveriges radio.

Med manus kommer självhat och prestationsångest. Nu vet han istället aldrig var det landar.

Vill göra folk upprörda

Som jämförelse tar han sin forna arbetsplats, där han förra året gjorde podden "Hej jag heter Fredrik" om vägen bort från sitt drogbruk, och satirsvadan "Tankesmedjan":

– Det hände ofta att jag fick höra "det där kan vi inte prata om" när jag kom med förslag. En bra dag på P3 är när ingen hör av sig och är arg, man har inte väckt några känslor och kan stämpla ut och nöjd gå hem 15.30. Jag vill göra folk upprörda.

Trångt. "Alexander Pärleros och Thorsten Flinck är två drömgäster. Och Ulf Lundell, så klart, men det kommer aldrig att hända." Foto: Sacharias Källdén

Fredrik Söderholm är idag ren från sprit, kokain och ecstasy. Jobbet med "Gott snack" håller honom upptagen med något meningsfullt och skapar de dagliga, ordningsamma rutiner han behöver för att hålla sig på banan. Sveriges radio betalar för ett års missbruksvård, som pågår i detta nu, efter det senaste snedsteget.

För i oktober 2019 fick Fredrik Söderholm ett återfall, vilket han skildrade väldigt publikt i sina sociala medier. Det fick "Tankesmedjan"-kollegorna Anna Björklund och Moa Wallin att i sin egen podd "Della Q" gå hårt åt Söderholm och P3, som de ilsket menade agerade som förlåtande medberoende, något som gick ut över de andra i programmet.

"Korkade Della Q-kreatur"

I slutändan resulterade det i att Söderholm försvann från "Tankesmedjan": "Jag gjorde mig själv omöjlig där." Att han i "Gott snack" då och då sticker till sina före detta kollegor – ett avsnitt heter "Korkade Della Q-kreatur" – beror inte på att han är långsint. Nej, det handlar bara om att "lajva beef" och skapa content.

– Jag förstår att de gjorde som de gjorde. Om jag suttit på gatan och varit arbetslös hade jag kanske varit bitter, men inte nu. Jag har tänkt mycket på det här. Om det där inte hänt, så hade inte det jag gör nu hänt. Jag fick en spark i baken och gör något som är bättre och roligare.

Slutsänt. Gästen Kristoffer Triumf och sidekicken Sagah Larsson bladar hemåt, medan Söderholm unnar sig en cigg. Foto: Sacharias Källdén

"Gröndal är den perfekta närförorten"

Fredrik Söderholm bor vid Skanstull, ett stenkast från sin radiostudio. Men han är uppvuxen i Gröndal, en plats han minns med kärlek:

”Det är Stockholms bästa plats, den perfekta närförorten. Det är en storstad, en kvart från från T-centralen, men man kan springa och bada och ta skogspromenader. Visst, det är nog trist att leva hela sitt liv i Gröndal, men det var fantastiskt att växa upp där."