Björkisskräckis. Alexandra Alegren är filmens huvudrollsinnehavare. "Utan hennes prestation hade vi aldrig kunnat lyckas, hon har slitit som ett djur", säger regissören Jonathan Katzeff. Foto: Andrés Rignell/Hanna Axelsson Katzeff

Han gör hyllad skräckfilm i Björkis

Hallå där Jonathan Katzeff, Björkhagenbo och långfilmsdebutant vars rysare "Huset vid skogens slut" hade premiär den 23 mars.

  • Publicerad 12:00, 26 mar 2020

Varför gjorde du den här filmen?

– Jag hade en filmidé som jag höll på att tråckla med, men blev aldrig riktigt nöjd. Mitt i det hittade jag en flyttkartong med ett gammalt manus jag skrev när jag var elva. Jag blev helt hooked och ville bara läsa allt, och insåg att premissen som fanns i det manuset passade perfekt ihop med det andra som jag kände att jag ville göra.

Vad var det för premiss?

– Att slå sig fri och våga stå på egna ben. Jag kan känna med hela samhällsklimatet i dag att det alltid är någon annan som får skulden, vare sig det är en politiker eller ditten och datten. Därför tilltalades jag av manuset, och att det var en elvaåring som hade idén.

En stor del av filmen är inspelad i Björkhagen. Är det ett läskigt område?

– Nä, haha. Tillsammans med mina vänner har jag gjort väldigt mycket film i krokarna, och jag har varit på en miljard utflykter med skolan och dylikt. Jag kan området som min ena hand och vet att "om jag sätter upp kameran kan jag få den här bilden".

Vad har du fått för reaktioner på filmen?

– Jag och klipparen tog in en av mina gamla chefer som jag vet är hård, han är skräckfilmsfantast och har doktorerar i ämnet. Han tog fram sin kända röda penna och block och var beredd att skriva, men efter en kvart lade han ner pennan och sade att det var bland det bästa han sett.

– Man kanske borde ha satsat på att visa den på bio ändå, men i coronatider passar det bra att hålla sig inne och kolla på film. Och jag tror att kärleken till projektet kommer att smitta av sig.

Fakta: Jonathan Katzeff

Ålder: 39

Bor i: Björkhagen

Gör: Teveredigerare

Aktuell med: Skräckfilmen "Huset vid skogens slut" med Alexandra Alegren i huvudrollen. Filmen hade premiär den 23 mars på Itunes och SF Anytime.

Visa merVisa mindre