Serietecknaren Joakim Waller är aktuell med boken "Penguin Rumble". Foto: Sacharias Källdén

Han gör mangaserier om Stockholm

Joakim Waller har tecknat så länge han kan minnas. I våras bokdebuterade han med en Stockholmsbaserad serie om en 17-årig tjej som kan prata med djur.

  • Publicerad 10:24, 1 okt 2018

I snart tre år har 29-åriga Joakim Waller bott på Ekhagsvägen där han är inneboende hos kollegan Alice Engström. Båda är en del av Nosebleed Studio – ett litet förlag med mangatecknare. I hemmet delar de också arbetsrum och Joakim Waller tillbringar minst fyra heldagar i veckan vid ritbordet. För att få det att gå ihop jobbar han även deltid med att illustrera åt olika tidningar.

– Drömmen är att kunna göra mina egna serier på heltid och att bli utgiven i flera länder. Min serie är redan på gång att bli utgiven i Tyskland, säger Joakim Waller, som tidigt intresserade sig för tecknat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Först, när jag var liten, var det Disney som gällde och sen någon gång 2004 började jag med manga. Jag tycker den genren inspirerar så mycket till att rita själv, bland annat för att det är mycket fokus på karaktärerna och deras utveckling, säger Joakim Waller.

Hans första bok, med serien "Penguin Rumble", kom i maj och handlar om 17-åriga Erika som jobbar extra på det futuristiska djurpensionatet Noaks Park. Hon har förmågan att prata med djuren och delar av serien utspelar sig i autentiska Stockholmsmiljöer, bland annat i Gamla stan och på Kungsholmen.

– Jag brukar ta med mig kameran när jag går ut, att fotografera är ett smart sätt att få till realistiska bakgrunder, säger Joakim Waller.

I serien finns också en karaktär som heter Flintmulle, han är dryg och otrevlig samt har som ambition att ta över världen. Joakim har en gosedjursversion av karaktären som han har fått av en läsare som själv kom utklädd till huvudkaraktären Erika på en seriemässa nyligen.

– Det var jätteroligt. Jag blev väldigt glad, säger Joakim Waller.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hans andra bok i serien "Penguin Rumble" släpptes i samband med bokmässan i Göteborg.

Joakims tips till dig som vill börja teckna

1. Rita bara det du själv tycker är roligt och brinner för. "Det är lätt att man fastnar i att rita sådant som andra vill att man ska göra eller som man tror förväntas av en".

2. Gör upp ett schema. "Det är viktigt att man får in en rutin, själv brukar jag gå upp vid sju och rita hela dagen".

Serietecknaren Joakim Waller, boken "Penguin Rumble" är det senaste tillskottet på den svenska mangamarknaden. Utgivaren är Nosebleed Studio. Andra delen av Penguin Rumble är ute i tid till Bokmässan i Göteborg. Foto: Sacharias Källdén