VILT. ”Det handlar mycket om hur man kan använda det man plockar. Det finns mängder av grejer som man kan göra. Det är bara svårt om man inte kan. Så är det med allt.” Foto: Claudio Britos

Han guidar till skogens lyxiga skafferi

Bär, ljung, kottar och rötter. Och över 120 sorters svampar. Vet man vad man ska leta efter är skogen ett välfyllt skafferi.

  • Publicerad 09:10, 24 aug 2019

– Man behöver stanna upp, dyka ner lite närmare marken. Ju längre in i säsongen man kommer desto lättare blir det. I början ser man nästan ingenting.

Vi står i en klorofyllstinn sensommarskog i Lida tillsammans med Tullingebon och vildväxtexperten Niki Sjölund. Allt är bedövande grönt.

– När det är en hel grön matta som här måste man spänna ögonen och börja se former istället för färger, säger han.

Niki Sjölunds ögon är vana att spännas. Han jobbar som vildplockar-grossist till restauranger och kan hitta det mesta. Men några garantier kan han inte ge.

– Visst kan jag säga att något är på gång men jag kan aldrig garantera något. Det hänger på att restaurangerna har ett säsongstänk och förstår att naturen är som den är.

Picklade granskott

Men nu är naturen full och redo för skörd. Det finns bär i mängder, ljung till te, granskott att lägga in och tallkottar att göra sylt på. Och – förstås – svamp.

MOSSTÄCKT. Under mossan ligger svampen som ett stort nätverk. Världens största svamp är en honungsskivling och finns i Oregon i USA. Den är 9,6 kvadratkilometer. Foto: Claudio Britos

Svår att hitta för det otränade ögat men den finns överallt under våra fötter, berättar Niki Sjölund.

– Svampen som vi plockar är själva fruktkroppen. Själva svampen i sig ligger som ett spindelnät under marken. Det är små, små trådar som kopplar in sig till trädets rötter. De jobbar ihop med dem för att samlar in vatten och näringsämnen till trädet och svampen får näring tillbaks från trädet.

Svampen flyttar inte på sig utan det handlar om att det ska finnas rätt förutsättningar för att den ska få fruktkroppar. Har man plockat av ett ställe kan det därför vara idé att komma tillbaka några dagar senare för att plocka lite till.

Däremot är det meningslöst att lämna kvar någon liten fotstump av svampen man plockar.

– Det där är en klassisk myt som helt enkelt inte stämmer. Om du skördar en gurka så skulle du ju inte lämna kvar en stump för att en ny gurka ska växa ut. På samma sätt är det med svamp, säger han.

SVAMPIGT. I Sverige finns cirka 10 000 olika svamparter och 120 av dem klassas som matssvampar. Foto: Claudio Britos

Det finns cirka 10 000 olika svamparter i Sverige och 120 av dem är matsvampar. Men gemene man plockar bara runt fem olika sorter, tror Niki Sjölund. Dessutom finns det mängder av andra delikatesser i skogen som många går miste om.

– Hjortron till exempel. Det tror många inte finns så här långt söderut, men det gör det. Tranbär växer vilt och det brukar det finnas ganska gott om. Vild pepparrot är också väldigt gott.

Den mer klassiska kantarellen är Niki Sjölund inte lika förtjust i.

– Nej den är lite tråkig. Och ofta hittar man så många. Det är själva jakten som är det roligaste. Plockandet är egentligen ganska tråkigt.

SMAKLETARE. Efter en lång vinter längtar Niki Sjölund efter det första gröna, som lövtrav, brännässlor och kirskål. Men nu är det roligt med nya färger och former, tycker han. Foto: Claudio Britos

Förutom svamp kan man också plocka

Just nu finns det hasselnötter som man kan plocka och äta. Tänk på att inte plocka från träden utan vänta till de fallit till marken.

Hjortron. Det finns inte i samma mängder som högre upp i landet och är mer ett sommarbär, men det växer här i myrmarker och mossar. Gömmarens naturreservat är ett hett tips.

Tranbär växer på samma ställen som hjortron och det brukar det finnas ganska gott om.

Blommor! Man kan äta violer, rosor, kamomill och en lång lista av andra blommor.

Tänk på att allemannsrätten inte gäller alla växter. Granskott ingår till exempel inte i allemansrätten, utan att du måste fråga markägaren om lov innan du plockar.

I nationalparker gäller särskilda regler och vad som gäller där står på anslagstavlor i området. Är du tveksam på vad som gäller kan du vända dig till kommunen eller länsstyrelsen.

Foto: Claudio Britos

Viktigt att tänka på:

Plocka bara svamp du är alldeles säker på. Kolla gärna korgen en extra gång när du kommit hem, så att du inte råkat få med något giftigt.

Tillaga all svamp ordentligt. Svamp är hårdsmält och behöver tillagas ordentligt för att inte ge magont.

Det kan vara bra att investera i en svampbok, men i Facebookgruppen Svamp-klapp finns också många goda råd att få.

Foto: Claudio Britos