Trollkarlen från Fjärdhundra, Micke Ramsell, salmar på kortlekar och har ungefär 500 stycken. Foto: Billy Tibblin

Han håller trolleriskola i Enköping

Fjärdhundrasonen Micke Ramsell har varit trollkarl i 20 års tid och kan få bord att sväva. Nu startar han trolleriskola för unga i Enköping.

  • Publicerad 09:46, 29 mar 2017

Trollkarlen Micke Ramsell har bott hela sitt 38-åriga liv i Fjärdhundra. Hans föräldrar drev samhällets bensinmack innan den lade ner år 2008.

I unga år fick han precis som många andra barn en trollerilåda, men det skulle dröja innan han fastnade i magins värld.

– När jag var 17-18 började jag trolla på riktigt. Då köpte jag ett trick på en hobbyaffär i Västerås, säger Micke Ramsell.

Därefter följde många år av dedikerat övande.

Fram tills år 2005 var den något blygsamme Micke Ramsell nöjd med att endast uppträda inför släkten och de närmsta vännerna.

Det första riktiga framträdandet genomfördes på en skola i Sala.

– Jag var jättenervös. Men det blev faktiskt succé. En månad senare fick jag uppträda igen och därefter har det bara rullat på, säger trollkarlen.

På scenen förändras allt.

Micke Ramsell går in i en karaktär och blygheten släpper. För att vara en bra trollkarl räcker det inte med att kunna trolla.

– Det går inte trolla utan personlighet. Jag brukar använda mig mycket av humor, säger han.

Idag jobbar trollkarlen som elevassistent och lärarvikarie på S:t Iliansskolan.

Han är även utbildad i film och tävlat på festivaler och sålt in en kortfilm till bland annat SVT.

Nu för tiden är filmkameran mest en hobby.

– Nästan varje dag frågar eleverna S:t Ilian mig om jag inte kan trolla lite. Snart ska jag uppträda på för hela skolan när vi har kulturdagar, säger han.

Fjärdhundrasonen menar att trollerikonsten har varit på uppgång i Sverige de senaste tio åren.

Både tack vare teveprogram som Talang och internet. Men som trollkarl är det svårt att bli underhållen av andra trollkarlar.

– Lite arbetsskadad är man. Ungefär 80 procent av allt jag ser vet jag hur det går till. Jag vet var jag inte ska titta, säger han.

Den 10, 11 och 12 april håller Micke Ramsell i en trolleriskola på Rombergagården, V-boden och biblioteket på Ågatan 29.

Främst vänder sig trollkarlen till unga personer mellan åtta och fjorton år. Skolan kommer att hålla på ungefär två timmar per tillfälle.

– Jag kommer att lära ut lite proffsigare trick. Inte de vanligaste som går att se på Youtube, säger han och fortsätter:

– Sådana trick som jag själv hade velat lära mig när jag började trolla.

Trolleriskola med Micke Ramsell

Den 10, 11 och 12 april håller Micke Ramsell i en trolleriskola på Rombergagården, V-boden och biblioteket på Ågatan 29.

Främst vänder sig trollkarlen till unga personer mellan åtta och fjorton år.

Skolan håller på ungefär två timmar per tillfälle.

Anmälan sker på Enköpings kommuns hemsida.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33