Patient. Skoklosterbon Kristina Biving sökte vård hos Familjeläkarna Bålsta. Blev inte trodd. Foto: foto: Fredrik Gustafsson

"Han hånskrattade åt mig"

Skoklosterbon Kristina Biving mådde allt sämre ju längre behandlingen hos ortopeden pågick. När hon påtalade det, möttes hon av ett hånskratt. – Han sa att jag kunde springa ett maraton.

  • Publicerad 08:43, 21 sep 2017

Han hånskrattade åt mig. Det har tagit mig hårt.

För ett par veckor sedan skrev vi om läkaren på Familjeläkarna i Bålsta som på deras hemsida presenterades som ortoped, trots att han inte fullgjort sin utbildning som specialist inom området.

Efter att artikeln publicerades har flera personer, som varit patienter hos läkaren, hört av sig till tidningen. Flera av personerna berättar hur de känt sig illa bemötta av läkaren.

Skoklosterbon Kristina Biving sökte sig till Familjeläkarna i slutet av februari. Hennes ben var svullet, det smärtade och två stora knölar syntes tydligt.

Komplikationer direkt

Läkaren ordinerade Prednisolon, kortisontabletter, som Kristina skulle äta i tio dagar. Men ganska snart fick hon huvudvärk och sömnsvårigheter.

– Jag berättade för honom om mina symptom, men trots komplikationerna skulle jag fortsätta äta tabletterna, säger Kristina Biving.

Vid nästa läkarbesök skrev läkaren återigen ut kortisontabletter. Tabletter som Kristina ordinerades att ta i tio dagar.

En kväll fick hon ett enormt tryck i huvudet. Det gjorde ont och höger sida av ansiktet började hänga.

– Jag var helt övertygad om att jag hade fått en stroke. Jag fick åka ambulans till Enköpings lasarett. I dag har jag fått veta att det som hände var en allvarlig komplikation av kortisonet, berättar Kristina.

Injicerade kortison

Kristina rådgjorde med ortopeden. Han tyckte att hon skulle fortsätta äta tabletterna. Men sen bytte han strategi.

– Han började injicera kortison med spruta i mitt knä, säger Kristina.

Kristina blev allt sämre. Hon hade också fått ledvärk och kände sig nedstämd och sliten.

– Han sa att allt satt i mitt huvud. Att jag inbillade mig och att jag borde söka psykisk vård. Sen gick det inte att få kontakt med honom mer, berättar Kristina.

Var diskbråck

En tid senare hamnade Kristina återigen på akutmottagningen. Nu kunde en annan läkare konstatera att ärret från en tidigare blindtarms­operation svullnat kraftigt, blödde och varade. Biverkningar efter kortisonbehandlingen.

– Jag valde att byta vårdcentral efter det. Där kunde läkare efter utredningar konstatera att smärtan i benet kom från ett diskbråck. Man misstänkte också förträngningar i blodkärlen. Något som varken kan eller ska behandlas med kortison, berättar Kristina.

I dag, cirka ett halvår efter det första besöket hos Familjeläkarna, lider Kristina fortfarande av smärtor, svullet ben, ont i leder och har huvudvärk och yrsel.

– Jag kan inte leva ett normalt liv, säger Kristina och tillägger:

– Men det värsta är att inte bli tagen på allvar. Det har tagit mig hårt. Han skrattade mig i ansiktet och sa att jag kunde springa ett maraton.

Bålstabladet har sökt Familjeläkarna Bålsta för en kommentar vid upprepade tillfällen. Men har valt att inte kommentera kritiken. Först efter att vi skickat artikeln till Jonas Thun primärvårdschef på Familjeläkarna, skickar han en kommentar på mejl, men han låter sig inte intervjuas.

"På Familjeläkarna sätter vi alltid kvaliteten för patienterna och säkerheten allra överst och arbetar därför systematiskt med kvalitetskontroller."

"Vårdskador är aldrig acceptabla, men tyvärr uppkommer de inom sjukvården. De gånger som vårdskador uppkommer hos oss gör vi egna anmälningar i vår avvikelsehantering, som också inkluderar att prata med patienten om patienten vill det. Vi gör också avvägningen om vi ska göra en så kallad Lex Maria-anmälan."

Läs även: Han är ortoped – Utan bevis

Ärendet anmält till IVO

Kristina har efter behandlingen anmält ärendet till både patientförsäkringen Löf och till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Ärendet är under utredning och det kan komma att ta upp till ytterligare ett halvår innan Kristina får svar därifrån.

BålstaBladet har gett Familjeläkarna möjlighet att bemöta kritiken. Deras svar finns härintill.

Tidigare mordmisstänkt 20-åring får 160.000 kronor i skadestånd

En 20-åring från Bro som var häktad från 27 februari till 9 juli i fjol, misstänkt för två mord, har av Justitiekanslern beviljats 160.000 kronor i ersättning för lidande. Mannen hade begärt 264.000...tisdag 21/1 14:09

17-åring rånad av stort gäng vid Smultronstället

En större skara personer som beskrivits som "ungdomar" maskerade sig på måndagskvällen innan de rånade en 17-åring på hans jacka, handskar och mobiltelefon vid Smultronstället på Kalmarleden vid...tisdag 21/1 9:22

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt