28 000 legobitar krävdes för modellen av simhallen. Foto: Gabriel Bremler/Bremlerbrick

Han har byggt Järfällas nya simhall – i lego

28 000 bitar och runt 200 timmar tog det. Nu finns Järfällas nya simhall förevigad i lego. "Utgångspunkten var att få det så verklighetstroget som möjligt", säger Gabriel Bremler, som byggt modellen.

  • Publicerad 11:43, 19 sep 2016

Jag tänkte att det är roligare att göra det i lego i stället. Det erbjuder en helt annan igenkänningsfaktor och ger det hela ytterligare en dimension. Alla har en relation till lego.

Om ungefär två år ska Järfällas nya simhall vara på plats. Kanske har du redan sett skisserna. Men nu har stockholmaren Gabriel Bremler, 26, förverkligat dem – i lego.

Med 28 000 legobitar har han byggt upp simhallen efter fastighetsföretaget Tagehus skisser. Resultatet blev en två gånger två meter stor modell – komplett med badgäster, rutschkanor och hopptorn.

– Den blev klar för nästan exakt en månad sedan, berättar Gabriel Bremler.

"Det ursprungliga användningsområdet för vattenbitarna är egentligen stora glaspaneler. Men jag tyckte att det passade bra som klorbassängyta", säger Gabriel Bremler. Foto: Gabriel Bremler/Bremlerbrick

"Gör det mesta själv"

Han hade fått en förfrågan från fastighetsägaren Tagehus, som hade sett hans byggen av bland annat Citybanan, Globen och gamla Råsunda stadion.

– Byggandet sker i flera olika steg. Först bygger jag upp den digitalt och sedan som en fysisk modell, säger Gabriel Bremler.

Hur lång tid tog det?

– Själva fysiska uppbyggnaden tog ungefär 100 till 120 timmar. Men man ska också ha i åtanke att nästan lika mycket tid gick åt till själva designprocessen när jag byggde upp den digitalt.

Gör du allt det här själv?

– Jag brukar själv vara delaktig men det hänger lite på arbetsbördan. Har jag många projekt parallellt så tar jag in hjälp. Men annars gör jag det mesta själv.

Fikagäster i simhallen. Foto: Gabriel Bremler/Bremlerbrick

Verklighetstroget

Gabriel Bremler berättar att han endast bygger med standardbitar och söker igenom kataloger efter just precis rätt bit.

– Det finns över 10 000 olika former av legobitar. Man kan se det stundtals som något av ett detektivarbete, att lägga ett pussel. Utmaningen är att hitta en bit som lämpar sig för det aktuella användningsområdet oavsett vad det är tänkt för, säger han.

Vid förverkligandet av simhallen har han till exempel använt runda plattor för att skapa en hisnande rutschkana och ljusblå glaspaneler till en vattenyta.

– Tittar man på bitarna känner man nästan klorlukten. Utgångspunkten är att få det så verklighetstroget och så likt förlagan som möjligt, säger han.

Rutschkanorna i nya simhallen är byggda av små plattor. Foto: Gabriel Bremler/Bremlerbrick

"Roligare att göra i lego"

Gabriel Bremler berättar att han drivit sitt företag Bremlerbrick i fyra och ett halvt år, efter att länge ha övat på att bygga upp legomodeller efter arkitektskisser.

– Jag stötte på många traditionella arkitektmodeller i trä, papp eller någon form av 3D-print. Jag tänkte att det är roligare att göra det i lego i stället. Det erbjuder en helt annan igenkänningsfaktor och ger det hela ytterligare en dimension. Alla har en relation till lego, säger han.

Beställaren den här gången var fastighetsföretaget Tagehus som ska bygga den nya simhallen i Jakobsberg. Den ska stå klar våren 2018, när den gamla simhallen blir till ett aktivitetscentrum.

– Det är ett kul sätt att presentera simhallen för den breda allmänheten. Vi kommer att ställa ut den någon efter den 1 november i den gamla simhallen, efter det att Medley tar över driften i den gamla simhallen, säger Olle Stadig, fastighetschef på Tagehus.

På djupt vatten? Foto: Gabriel Bremler/Bremlerbrick

En legosimmare i full färd att ta sig fram i bassängen. Foto: Gabriel Bremler/Bremlerbrick

Foto: Gabriel Bremler/Bremlerbrick

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ska få fler att tycka till om Söderhöjdens byggplaner

Nyheter "Märks ett större engagemang i villaområden" Inför valet snackade demokratiambassadörer med folk i områden där valdeltagandet tidigare varit lågt i Järfälla. Nu fortsätter de – men den här gången ska de få fler att engagera sig i byggplaner i...måndag 22/10 16:28

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37