Adel Kasouha, 48 år, från Syrien är stolt över odlingen som han sköter själv i Sköndal. Foto: Sacharias Källdén

Han har fått Sköndal att blomstra igen: "Det får mig att glömma alla problem"

Migrationsverket stängde boendet. Men den omskrivna odlingen för nyanlända i Sköndal, har startat upp igen. "Det gör mig avslappnad och får mig att glömma alla mina problem"; säger Adel Kasouha, som flytt kriget i Syrien. Nu på söndag ska han sälja det han skördat.

  • Publicerad 16:30, 9 aug 2017

En förebild för varenda jävla urban odlare

Adel Kasouha. Foto: Sacharias Källdén

Spenat. Rovor. Mynta. Tomater, bönor och rödbetor. Det är en av sommarens sällsynta soldagar och under en obarmhärtigt molnfri himmel påtar Adel Kasouha i Sköndals jord. Iklädd ett robust blåställ förklarar den 48-årige snickaren från Homs skillnaden mellan Sverige och Syrien.

– Tomaterna smakar inte lika gott här på grund av kylan. Och jag saknar att odla vattenmelon, det är för kallt.

För ett år sedan skrev vi om succén med asylodlarna; ett 15-tal nyanlända som dagligen knogade på en kolonilott tillhörande Stiftelsen Stora Sköndal. Lyckan var stor, stämningen hög, och skörden såldes på en fest. Men det närliggande boendet där alla bodde stängdes i november 2016 och odlarna spreds för vinden.

Sedan tre månader tillbaka är odlingen igång igen, tack vare volontärer som styrt upp gödsel, frön och en ensam nyanländ: Adel Kasouha. Efter två år i Sverige är han här flera timmar dagligen, efter sina svenskalektioner, och sköter fem lotter. Nu på söndag den 13 augusti ska han premiärsälja av skörden till alla som vill komma dit och köpa, en minimarknad som är tänkt att poppa upp varje helg framöver.

Odlingsgruppen i Sköndal en väg in i Sverige: "Plantorna är mina vänner"

Adel Kasouha lärde sig bruka jorden som tioåring i en lantbrukarfamilj, och säger att det är ett roligt jobb som för stunden får honom att glömma alla problem med fru och barn som är kvar i krigets Syrien.

"Blivit stolt som en tupp"

Den småskalige bonden drömmer om att återförenas med sin familj här i Sverige, som han vill ska bli ett permanent hemland.

– Jag har jobbat i 40 år men nu är allt borta. Jag hade 200 aprikosträd, alla borta. Men det här gör mig avslappnad samtidigt som jag kommer ihåg mitt hemlands jord. Och det är bättre än när jag satt sysslolös på en flyktingförläggning i Eskilstuna. Det var den värsta tiden i mitt liv, säger han.

Lena Israelsson, en av volontärerna som arbetat med asylodlingen sedan förra året, säger så här om hur sysselsättningen påverkat Adel Kasouha;

– Det är en enorm skillnad på honom från vårat första möte. Nu är han stolt som en tupp. Det är roligt att se hur mycket en odling kan betyda. Han är en förebild för varenda jävla urban odlare. Han har gjort underverk och fått bort allt ogräs. Och det växer fantastiskt. Jag är stum av beundran.

Slutskördat för asylodlarna i Sköndal - nu stängs asylboendet

Nu på söndag den 13 augusti ska han premiärsälja av skörden. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.