Han har sprungit alla Stockholm marathon

Han är en av få som har sprungit alla Stockholm marathon. Nu laddar Skåbon Stefan Lindberg för sin 40:e start. "Jag är en kämpe, ingen löpare", säger han.

  • Publicerad 13:44, 24 maj 2018

Det är en jättestor grej för mig att bli sista kvar. Det är ett livsmål för mig.

Sommaren 1979 hade Stefan Lindberg inget mål med sin träning. Eftersom första upplagan av Stockholm marathon gick av stapeln i augusti samma år anmälde han sig. Sedan dess har loppet och Stefan varit en oskiljaktig kombination. Faktum är att han är en av tolv personer som har gjort alla 39 tidigare arrangemangen.

– Det är en jättestor grej för mig att bli sista kvar. Det är ett livsmål för mig. Lite löjligt, men en grej jag vill uppnå, säger han.

Yngst av de gamla

Av pionjärerna som fortfarande springer är Stefan yngst.

– Alla andra har åren emot sig, men de vill också vara sista kvar, säger han.

Stefan Lindberg känner att han har åldern till sin fördel, men tror att det kommer krävas åtminstone tio lopp till för att han ska nå målet.

– Frågan är om kroppen klarar det. Jag tar ett år i taget, säger han.

Visst hot känner han från de andra veteranerna.

– En av tanterna är 78 år, hon ska börja med triathlon nu. Jag trodde att hon skulle tackla av, men hon uppgraderar sig. Det är två damer, de är helt otroliga, säger han.  

Har varit nära att bryta

Han har fått flera pass på över två mil under våren och försöker springa tre gånger i veckan. Han har inget tidsmål mer än att klara maxgränsen sex timmar. Han har varit nära att bryta och det har dock varit på marginalen.

– Mitt sämsta är 5 och 49. Då hade jag haft dropp, hål i tarmen och blodförgiftning. Maran gick på lördagen och på onsdagen skulle jag springa sex kilometer. Det orkade jag inte. Jag gjorde ändå ett försök. Jag var gråtfärdig, men det var nog min största prestation när det gick som sämst. Det är inte att rekommendera, säger han.

Stefan Lindberg fyllde 60 år förra veckan, men med tanke på loppet blev det ett lugnt firande.

– Jag drack alkoholfritt och åt smörgåstårta och tårta, men inga större volymer, säger han.

Ny bana till jubileet

Distansen maraton är standardiserad världen över och en full maraton är 42 195 meter. Genom åren har Stockholm marathon gjort en del förändringar på banan.

I samband med 40-årsjubileet har arrangörerna gjort den största banförändringen i loppets historia. Nytt för i år är bland annat att nya delar av Södermalm, exempelvis Folkungagatan och Söderledstunneln, används.

Dessutom springer löparna bara över Västerbron en gång, till skillnad från två tidigare år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

KRÖNIKA. Morfar fick leva sin dröm genom mig

Krönika Ett tjugotal mil härifrån fanns tills nyligen en hängiven läsare av den här tidningen. En före detta verkstadsarbetare, fritidspolitiker och tecknare som de senaste åren också var mycket intresserad...fredag 16/11 15:57

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter