HISTORIELETARE. Robert Bytner hittade yxorna i en skog i Tumba: "Ett imponerande hantverk av de första Tumbaborna", säger han. Foto: Sara Ringström

Han hittade bronsåldersyxor i Tumbaskog

Två yxor som hittades i Tumba har visat sig ha varit från den yngre delen av bronsåldern. Nu tar staten hand om fyndet.

  • Publicerad 13:29, 4 dec 2019

Det var i augusti 2016 som Tumbabon Robert Bytner hittade två holkyxor i brons i en skog i Tumba. På samma plats hittade han även ett annat föremål som inte gått att identifiera.

Han anmälde sitt fynd till länsstyrelsen som i sin tur bad Riksantikvarieämbetet om hjälp att bedöma fyndet. Nu har det konstaterats att det rör dig om holkyxor från den yngre bronsåldern, alltså runt 900-600 före Kristus.

– I och med att de låg tillsammans så är de garanterat från samma tidsålder. Och man har inte tappat dem utan grävt ner med flit, säger Robert Bytner.

Just faktumet att yxorna är av brons och de hittades tillsammans, vilket gör det till ett depåfynd, gör att han som upphittare var tvungen att erbjuda staten att lösa in fornfyndet mot betalning. Efter att en expert har tittat på föremålens skick, bevarandegrad och kulturhistoriska betydelse har de värderats till 3000 kronor.

– Om jag hade hittat en ensam yxa på en åker hade jag förmodligen fått behålla den, men då hade jag nog gett bort den till något hembygdsmuseum. De här föremålen gör ingen nytta om de ligger i en låda någonstans. De behöver komma ut så att fler kan se dem, säger Robert Bytner.