Han inspirerar till sångglädje

Alvar Nilsson, 81, har gett liv åt Kungsängens körer i 50 år. Det firas med en stor jubileumskonsert den 21 oktober där både Ceciliakören och Capella Cantica ska sjunga. – Det blir som en resumé av repertoaren jag gjort, säger Alvar.

  • Publicerad 09:00, 6 okt 2017

Alvar Nilssons musikbana inom Svenska kyrkan började i Berlin 1963. Berlinmuren hade bara stått i ett par år när han började tjänstgöra som kantor och folkskollärare i Svenska Skolan.

– Det var en otrolig kontrast mellan mörkret i öst och glittret i väst, säger han.

När hans hustru kom ner ett år senare utbildade han sig till organist, sedan flyttade de till Kungsängen där Alvar blev kantor i Kungsängens kyrka, samt folkskollärare och musiklärare på Ekhammarskolan.

– Kyrkoherden ville ha en kör för det fanns ingen. Så kyrkoherden, hans tre döttrar, min fru och jag blev den första kören som debuterade i gudstjänst 1967, berättar Alvar.

Alvar fick med några lärarkollegor och snart var de ett trettiotal. Snabbt startades även en barnkör, och när barnen växte upp blev den till en ungdomskör. Därefter startade Alvar en ny barnkör – Ceciliakören.

Lockat världsartister

Ewa Califf har varit med i Ceciliakören i 39 år.

– Det är fantastiskt det Alvar har gjort för kyrkan och kommunen i 50 år. Och alla världsartister han har lockat hit!

Ingvar Wixell, Rolf Björling och Nicolai Gedda är bara några av de solister som har sjungit med Alvars körer, och han hade ett tätt samarbete med Charlie Norman i 29 år.

– Charlie Norman är den som har betytt mest för kören. Han har inspirerat oss så mycket, säger Alvar.

Men allra mest har såklart Alvar betytt för kören.

– Det är Alvar och hans energi och inspiration som gör att vi är kvar efter så här lång tid, säger Charlotte Runnhagen, som har sjungit i Ceciliakören i 33 år.

– Vi får sjunga så många olika stilar, som traditionellt, jazz, visor och folkmusik. Det är en sådan bredd och det gör att man aldrig ledsnar, säger Ingrid Nygren efter 46 år i Capella Cantica.

– Jag är tacksam för min arbetsgivare kyrkorådet och de präster jag samarbetat med. Det har aldrig varit problem med repertoaren, utan de har litat på mig, säger Alvar.

”Vårt sätt att ge tillbaka”

– Alvar är så öppen för nya förslag. Det är Alvar i ett nötskal att säga: ”om vi inte skulle dra till New York och riva av ett par låtar.” Då har vi fått spara pengar ett tag, men han har införlivat det mesta som han har tänkt, säger Ewa Califf.

Nu ska både Ceciliakören och Capella Cantica sjunga på Alvars jubileumskonsert.

– Det känns som vårt sätt att ge tillbaka. Alvar har alltid gett så mycket, säger Charlotte Runnhagen.

50 år som körledare, men Alvar har inte tappat lusten.

– Jag är fortfarande otroligt nyfiken på vad som finns bakom nästa krön. Så länge den här inspirationen finns kommer jag inte att sluta.

Allt du behöver veta om jubileumskonserten

Jubileumskonserten äger rum i Ekhammarskolans aula i Kungsängen, klockan 16.00, lördagen den 21 oktober.

Både Ceciliakören och Capella Cantica ska sjunga, och repertoaren blir blandad.

Biljetter går att förköpa på Klockargården, 08 - 581 61460.

Medverkande: Alvar Nilsson dirigent, Ronnie Gardiner trummor, Olle Eilestam piano, Jonas Welander bas, Johan Westre piano, Per Erik Harrysson piano.

Bägge körerna ska dessutom sjunga på Kungsängens kyrkas återinvigning denna söndag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Läsarna får inte nog av Staffans mordhistorier

Staffan Öberg från Bro blev författare på heltid när han gick i pension. Nu reser han land och rike runt och säljer sina böcker på marknader.lördag 26/5 15:00

Jakob laddar inför maran

Den 2 juni springer Jakob Jogfors från Kungsängen Stockholm Marathon för elfte gången. Det är något han ser fram emot – och särskilt känslan efteråt.lördag 26/5 9:00

Senaste numret

Bålstabladet