Han kan få avgöra vilka som får styra Ekerö kommun

Sverigedemokraterna kommer inte att agera tyst och lydig dörrmatta åt andra partier i fyra år. Det menar gruppledaren Jimmy Fors – som tycks sitta på en nyckelposition i Ekeröpolitiken.

  • Publicerad 14:41, 2 nov 2018

Majoriteten vill inte ha ett socialistiskt styre.

Bilden av hur Ekerö kommun ska styras de kommande fyra åren ser ut att ha klarnat en aning. Men bilden visar ett instabilt och oförutsägbart styre.

Fram till mandatperiodens första kommunfullmäktige förra veckan var det få som visste hur Sverigedemokraterna skulle agera. Partiets tidigare ledamöter gjorde inte mycket väsen av sig under den förra mandatperioden.

Men nu är rollen tydligare. SD är vågmästare mellan två minoritetsblock och kan komma att avgöra varje beslut i fullmäktige framöver.

Förra veckan röstade partiet med alliansen i samtliga omröstningar, vilket bland annat gav allianspartierna samtliga poster i fullmäktiges presidium. Men SD kommer inte nöja sig med att vara ett tyst och lydigt stöd till alliansen, enligt gruppledaren Jimmy Fors.

– Vi är inte här för att vara en dörrmatta åt alliansen eller någon annan i fyra år, utan för att driva sverigedemokratisk politik. Det är därför vi är här, säger han.

Alliansen säger att de inte vill förhandla med er, men kan samtidigt bli beroende av er för att kunna styra. Kommer ni att ställa krav på allianspartierna?

– Vi har inte tunnelseende när vi driver vår politik, utan vi kan sätta oss ner och kompromissa i de flesta frågor. Men vårt huvudansvar ligger på de som lagt sina röster på oss.

Men alliansen vill ju inte förhandla, utan hoppas i stället att ni eller något annat parti röstar för deras förslag – hur ser du på den hållningen?

– De kanske hoppas att vi ska bli en dörrmatta, men vi kommer inte att bli det. Om de väljer att inte prata med oss alls är det deras val att göra kommunen instabil.

Efter fullmäktigepremiären förra veckan sade Jimmy Fors till Mälarö Tidning att hans första uppdrag var att stoppa ett socialistiskt styre. Men det betyder i sin tur inte att partiets fem ledamöter konsekvent skulle rösta ner alla förslag från den rödblågulgröna koalitionen.

– Nej, vi ser hellre till det sakpolitiska än det ideologiska. Om det kommer bra förslag spelar det ingen roll vilken färg ett parti har, om det är ett bra förslag finns ingen anledning att rösta emot bara därför.

Men samtidigt vill ni stoppa ett socialistiskt styre, det låter som att ni vill blockera ett maktskifte?

– Titta på valresultatet, majoriteten vill inte ha ett socialistiskt styre. Men just nu vet vi ju inte vad de vill. De har ju knappast kommit till mig för att deklarera sin kommande budget, så det är svårt att ta ställning till något innan man vet vad det är.

– Om vi samtalade med varandra skulle det inte behöva vara så här dramatiskt. Men tyvärr är det mycket drama i en överfylld sandlåda just nu, säger Jimmy Fors.

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) förstår att Sverigedemokraterna inte vill vara ett lydigt stödparti åt alliansen i fyra år.  

– Där ligger problemet. De har en egen politik som inte alltid matchar vår politik, då blir det ett mycket komplicerat läge.

Men att alliansen skulle bli beroende av SD och tvingas anpassa sin politik tror han ändå inte på.

– Det förutsätter att SD måste vara det parti som stödjer oss, men det förutsätter inte jag. Vi kommer att lägga fram de förslag vi tycker är bäst. Om inte SD gillar dem kanske det finns något annat parti som gör det. I det här läget är båda blocken lika beroende av SD för att få igenom sin politik.

– Vi samarbetar inte och förhandlar inte med dem, utan vi lägger fram våra förslag så får vi se vilken majoritet som blir, säger Adam Reuterskiöld.

För oppositionsrådet Hanna Svensson (S) blev förra veckans omröstningar i fullmäktige ett ordentligt bakslag. Men den rödblågulgröna koalitionen kastar inte in handduken.

– Det känns ju sådär, men så länge alliansen inte har en överenskommelse med SD är vi en större minoritet och kan då vinna omröstningar.

– SD inser vilken vågmästarroll de har och kommer att kräva kompensation, annars kommer man sannolikt inte att stötta alliansens förslag hela vägen, säger Hanna Svensson.

Fjärde största partiet

Sverigedemokraterna fick 10,76 procent av Ekeröväljarnas röster i kommunvalet, vilket var mer än en fördubbling jämfört med 2014, då partiet fick 5,1 procent.

SD ökade därmed med tre mandat i fullmäktige, från två till fem.

Partiet är i dag Ekerö kommuns fjärde största.

Källa: Statistiska centralbyrån och Valmyndigheten

De vill ge annan bild av e-sport

Nyheter En ny förening växer fram på Mälaröarna. Där ska e-sportare samlas och umgås. – Den här föreningen är öppen för alla, säger initiativtagaren Stefan Jernström.tisdag 23/4 6:00