Levererar. Johan Roos har tagit upp beställningar och är redo att köra ut käk. Detta för att stötta restaurang sommardag i Kärrtorp som blev rånade förra året. Foto: Sacharias Källdén

Han kör ut sushi åt råndrabbad restaurang

Vad göra när ens älskade lokala restaurang utsätts för brott? Johan Roos tänkte utanför boxen och har vid två tillfällen kört ut mat åt krögaren – med sin lastcykel.

  • Publicerad 11:13, 10 apr 2019

Restaurangen Sommardag i Kärrtorps centrum stod länge till synes övergiven under senhösten och vintern. Sushistället hade drabbats av ett rån och inte förrän för en dryg månad sedan började restaurangens ägare Chgengye Jiao hålla öppet igen.

I en lokal Facebook-grupp har både saknaden av och sympatin för restaurangen varit stor. Bland annat har man samlat ihop till en blomma för att visa sin medkänsla med Chgengye Jiao.

En Kärrtorpsbo har dock tagit det hela ett steg till. Stamkunden Johan Roos kom på ett sätt att ge Sommardag en extra skjuts i samband med nyöppningen.

"Jag tänkte att vi kan dra ett strå till stacken och överraska dem med att få upp omsättningen, iallafall för en dag", skrev han nyligen i gruppen.

– Min sambo använder den i sitt yrke, så jag tänkte att den passar bra för det här ändamålet också, säger han och förevisar sin cykel med påkopplad lastdel.

Vad är det den passar för? Jo, den behjärtansvärda sysslan att utan att ta betalt köra ut take away-mat.

– Jag tycker det är fint med engagemanget i de här Facebook-grupperna. Så efter att jag fick idén så testade jag att ta upp beställningar, säger Johan Roos.

Tacksam. Johan Roos överlämnar en blomma till restaurangägaren Chgengye Jiao. Foto: Sacharias Källdén

Han plockar alltså upp beställningar genom Facebook-gruppen som han sedan tar med sig till Sommardag – och levererar till kund. Först testade han en lunch, då blev det inte så många, men när han nu tagit upp middagsbeställningar blev antalet tvåsiffrigt.

När Johan Roos nu hämtar ut en hel låda med mat för leverans, och passar på att överlämna en blomma, är Chgengye Jiao glad och rörd. Han talar dock inte någon svenska, men i det här fallet är det trots språkbarriären ingen tvekan om vad han känner.

– Det är folk längs den här delen av linje 17 som beställt och jag räknar med att det tar en dryg timme att leverera alltsammans, säger Johan Roos innan han cyklar iväg ut i torsdagskvällen.

Men varför gör du det här?

– Jag tycker det är en fin restaurang som behövs, säger Johan Roos som inte utesluter att han genomför det igen.

– Det är inte tanken, men vi får se, säger han.

Mat i mängder, redo att köras ut av Johan Roos. Foto: Sacharias Källdén

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08

Fritt fram för bassängbad i Stockholm

Nyheter Söderorts bad har öppnade i veckan – i helgen väntas nytt högtryck Nu har alla stadens utomhusbassänger öppnat för säsongen. Vi träffade Alma som bland annat gjorde bomben ner i Nytorpsbadet.fredag 14/6 15:11