Pensionerad krögare. "När du väl hört talas om bitcoins öppnar du upp ett tredje öga för kryptovalutor. Plöstligt ser du dem överallt", säger ex-krögaren Samuel Berhane (till höger). Foto: Mikael Andersson

Han lämnar Västerorts krogliv – för att bli bitcoinguru

Västerortskrögaren Samuel Berhane på Auel coffee i Vällingby har pensionerat sig från restaurangbranschen – för att bli bitcoinguru på heltid.

  • Publicerad 11:46, 1 mar 2018

Samuel Berhane lämnar Auel coffee och satsar på bitcoins. Foto: Mikael Andersson

– För att förstå vad bitcoin är måste du först ställa dig frågan, hur skiljer sig bitcoin från vanliga pengar? Och vad är vanliga pengar? Det är förvånansvärt få som egentligen vet vad pengar är, säger Samuel Berhane, 33 år, när vi möter honom i Vällingby.

Han är inte bara krögaren bakom Auel coffe, restaurangerna vid Kulturhuset i Vällingby och i Tensta konsthall som också kör foodtrucks med loggan Afrotacos. Han är också bitcoin-fantast.

I slutet av förra året gick det att läsa i tidningen Veckans affärer att Berhane valt att pensionera sig för att helt satsa på kryptovalutor, digitala valutor.

– Det är inte så att jag blivit miljonär på bitcoins. Men det stämmer att jag har pensionerat mig från krogbranschen för att jaga pengar på annat sätt, säger Samuel Berhane.

Betalar med en qr-kod

Samuel Berhane köpte tidigt på sig kryptovalutor, och han var en av de första krögarna i Sverige som tog betalt i bitcoin, vilket går till som så att kunden betalar med hjälp av en app och en qr-kod, inte helt olikt betaltjänsten Swish.

– Folk som befinner sig i den här bubblan blir jätteglada när de ser att vi tar betalt i bitcoin. Det är mest en rolig grej, säger Samuel Berhane.

De flesta kunderna betalar fortfarande med gamla vanliga pengar.

– I dagsläget är det inte så smart att handla kaffe med bitcoins. Den där kaffen kan ju visa sig ha kostat 300 spänn om några år. De flesta som investerar i bitcoin gör det långsiktigt, med hopp om att valutan ska bli värdefull längre fram.

Kaffebröder vänder på steken

"Alltid varit en risktagare"

Så, kanske har du läst så här långt, utan att veta vad bitcoin är? Samuel förklarar bitcoins som "ett fritt flöde av pengar, utan en tredje part".

– Enligt min uppfattning är bitcoin den största uppfinningen genom tiderna. Bitcoin bygger på matematik. I dag finns 16 miljoner stycken. Det kommer totalt finnas 21 miljoner stycken. Sen kommer det aldrig finnas några fler. Det går rakt emot det system vi har i dag, där man kan trycka mer och mer pengar, säger Samuel Berhane.

I dag är Samuel Berhane spindeln i nätet i Västerortsnätverket Cryptogruppen som intresserar sig för kryptovalutor. Han har också en Youtube-kanal där han pratar bitcoin och blockchain.

Den senaste tiden har diskussionerna gått heta om den snabbt svängande valutan bitcoins, och en av dem som kritiserat valutan är världsbankschefen Jim Yong Kim.

Hur kan du vara så säker på att du satsat på rätt häst?

– Det kan jag inte. Men jag har alltid varit risktagare. Jag kommer varken från finansvärlden eller företagsvärlden, jag har föräldrar som invandrat hit från krig, som startade från noll. Jag är inte rädd för att hamna på noll.

Så säger banken om bitcoins

Bitcoin är en ny sorts digital valuta. Valutan har funnits sedan 2009. Den senaste tiden har en bredare grupp investerare fått upp ögonen för bitcoins och andra kryptovakutor, men de extrema kurssvängningarna innebär fortfarande en myckt stor risk för investeraren. Det går ännu inte att säga om dagens kryptovalutor kommer att överleva. (Källa: SEB)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nej – Midsommarfirandet är inte hotat

Nyheter Falskt rykte rör upp känslor i Norra Ängby Enligt ett Facebook-inlägg från Norra Ängby Trädgårdsstadsförening såg det traditionsenliga midsommarfirandet i Björklunds Hage ut att vara hotat. Men så allvarligt är inte läget, menar Carola...torsdag 21/6 13:26

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42