Centrum. Kransenbon Jan-Ove Jansson gör en stop motion-film som utspelar sig inne på och runt Tellus. Foto: Claudio Britos

Han ligger bakom morden i Midsommarkransen

De må se ut som söta dockor men hemma hos Jan-Ove Jansson snickras det på en våldsam och blodig filmhistoria. Snart avslöjar han vem som är Kransens nya seriemördare.

  • Publicerad 14:40, 20 maj 2020

Han är en nyinflyttad Kransenbo som föll för stadsdelens charm på en promenad genom området för många år sen. Men trots idyllen var det inte en lust att skapa en romantiskkomedi som kvarteren väckte. Tvärtom.

– Det började faktiskt för länge sen med titeln, Morden i Midsommarkransen, som snurrade i mitt huvud utan att jag visste vad jag skulle göra med den, säger Jan-Ove Jansson.

På den tiden bodde han i Västmanland och jobbade som snickare. Numera är han pensionär och flyttlasset har gått till Adventsgatan, där rastlösheten smög sig på under hösten.

"Våldsamt, blodigt och känslosamt"

Livet var för tråkigt tyckte Jan-Ove Jansson, som bestämde sig för att testa att göra en stop motion-film. Först kom figurerna till, byggda av aluminiumtråd och fårull. Några av dockorna är välbekanta, som Super Mario och Kalle Anka, andra är mer suspekta. Gemensamt för dem alla är att de bor och verkar i Midsommarkransen.

– De är lite gulliga men det här är alltså ingen barnfilm utan det blir riktiga mord på slutet. Det blir våldsamt, blodigt och känslosamt, säger Jan-Ove Jansson.

Dockfilmen bygger på enbildstagningar av figurerna som Jan-Ove Jansson flyttar runt några millimeter i taget på sitt köksbord. Miljöer växlar han genom att byta mellan sina egenhändigt snickrade kulisser.

Tellus hamnar på duken

– Filmen utspelar sig i och runt Tellus. Husfasaden som jag har byggt påminner om några hus som finns här i Kransen med tegel i botten och sen en putsad fasad. Det finns så häftiga miljöer häromkring. De passar för en mordhistoria, säger han.

Vilka som är filmens skurkar vill han ogärna avslöja på förhand. Filmen borde bli klar inom ett par veckor, tror han. För den som vill kittla fantasin finns redan nu klipp upplagda på Instagram. Om det blir någon visning på självaste Tellus återstår att se.

– Jag får lägga en lapp där så att de kan kolla in den, men för mig har det här mest varit ett tidsfördriv. Det kanske inte blir bra alls. Jag bara kör. Det är så man lär sig, säger Jan-Ove Jansson.

Skaparglädje. Jan-Ove har arbetat som snickare och har byggt tre olika kulisser till filmen. Tellus, tuben och en fasad inspirerad av Kransens vackra hus. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Vill du kolla på filmen?

Jan-Ove Janssons stop motion-film, Morden i Midsommarkransen, kommer att läggas ut på nätet när den är klar.

Vill du kika på klipp och följa arbetet kan du göra det på instagramkontot crowstopmotion.
 

Visa merVisa mindre

Jan-Ove Jansson Foto: Claudio Britos