NYÖPPNAT. Efter en utdragen renovering har Stockholm Ost & Chark äntligen slagit upp portarna för sin nya kombinerade restaurang och butik på Söder. Butiken/restaurangen har öppet 10-21 söndag till torsdag och 10-23 fredag och lördag. Foto: Sophie Stigfur

Han öppnar ostkrog i SoFo

Med drivor av gruyère och dignande ostplatåer hoppas Christoffer Mosten förföra Södermalmsbornas kräsna smaklökar.

  • Publicerad 16:07, 27 sep 2018

Det är i Saltå Kvarns forna butik på Renstiernas Gata som Stockholm Ost & Chark, som i tretton år haft en grossistbutik på Birger Jarlsgatan, nu satsar med sitt nya koncept: en ost- och charkbutik, kombinerat med bar och restaurang.

Många har spekulerat i vad som pågår med lokalen, då mäklaren annonserade på skyltfönstren att ny verksamhet skulle öppna redan i januari. Men att renovera om från butik till ett restaurangkök tog längre tid än väntat, förklarar ägaren Christoffer Mosten, som är mycket nöjd och peppad över att äntligen vara igång.

–  Vi har bara haft öppet i två veckor hittills men har fått otroligt bra respons redan. Förutom grannar har det framförallt har det varit många Sjöstadsbor här som tagit båten över till Barnängsbryggan, säger han.

Nytt torg och flera krogar i Götgatsbacken

Förutom en butik med ost, chark och olivoljor från Medelhavet, serveras här också mat, som exempelvis konfiterade anklår och en "dignande ostplatå" med tre våningar. Men även om det finns en bardisk och ett stort sortiment av viner och öl – och således är förvillande likt en bar – vill han ogärna kalla det för just det.

– Själen är produkterna, osten och charkuterierna. Men nu kan man också avnjuta ett glas vin till. Mitt mål är känslan av en lite stökig saluhall.

Söderborna "väldigt pålästa"

Att nysatsningen hamnade just här är ingen slump. Christoffer Mosten har i många år sökt efter en lokal på Söder, och särskilt haft spej på just den här.

– På Söder finns kulturen att gå ut och äta även på vardagkvällarna på ett helt annat sätt än på Östermalm. Här bor många "foodies", besökarna är väldigt pålästa så man får skärpa till sig så man inte får på näbben av kunderna, skrattar Christoffer Mosten och fortsätter:

– Som gammal taxichaffis vet jag ju också att folk som bor i Söderort, vilket är fler till antalet än Norrortsborna, oftast går ut på Söder. Just här har vi också den oemotståndliga fördelen att ha en egen liten piazza utanför.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han syftar på den triangel av trottoaren utanför entrén som tillhör fastighetsägaren, och inte staden. Här ska det bli uteservering, som dessutom ska sträcka sig längs husfasaden på Renstiernas Gata såväl som en bit upp på Bondegatan.

Här är gågatorna folk stört sig mest på