Han ordnar insamling till cancersjuka barn

Genom flickvännen väcktes engagemanget för cancersjuka barn. Nu arrangerar Henrik Burman en insamlingsgala på Ekerö. Bland artisterna finns en Idolvinnare och en hiphop-legendar.

  • Publicerad 14:00, 20 sep 2018

Man ser hur mycket det betyder för barnen. Det går inte att beskriva i ord.

För omkring ett halvår sedan fick Ekeröbon Henrik Burman en idé om att samla in pantburkar och skänka pengarna till Barncancerfondens lokalförening för Stockholm och Gotland. Där är han själv ideellt aktiv sedan flera år.

Idén växte till det som lördagen den 29 september blir en insamlingsgala i Tappströmsskolan matsal.

– Jag bor själv här ute och tänkte att jag ville göra något här. Det är ofta så i lokalföreningarna runt om Sverige att någon medlem hittar på något på sin ort, så att det hela tiden händer något, säger han.

Programmet som sträcker sig från 11.00 till 15.00 innehåller bland annat musik av förra årets Idol-vinnare Chris Kläfford och Dogge Doggelitio, tidigare förgrundsfigur i Latin Kings.

– De ställer upp helhjärtat, allt är ideellt, säger Henrik Burman.

På plats kommer det att finnas information om föreningens verksamhet. Dessutom blir det auktion på gåvor från olika företag.

– Vi har gåvor till ett värde av 50 000 till 60 000 kronor, säger han.

Pantburkar och pantflaskor, som var Henrik Burmans ursprungsidé, får även plats i form av möjlighet till insamling.

Henrik Burman försäkrar att pengar som samlas in under dagen oavkortat går till Barncancerfondens verksamhet i Stockholm och Gotland.

– Varenda krona går till det här. Vi är volontärer som gör det helt ideellt. Vi har 90-konto och granskas av myndigheter, säger han.

Underlätta sjukhusvistelse

Enligt Henrik Burman kommer pengarna att användas till sådant som kan underlätta sjukhusvistelsen i form av allt från spel, godis och leksaker.

– Vi jobbar direkt mot sjuka barn och deras föräldrar. Alla våra pengar går till aktiviteter och saker så att det ska bli en drägligare tillvaro under sjukhustiden. Exempelvis har vi haft matkvällar så att det blir lite ombyte och de får äta annat än sjukhusmat, säger han.

När dagen och insamlingarna är summerade kommer summan att presenteras för allmänheten.

– Självklart, det måste återkopplas, säger han.

Var kommer ditt engagemang ifrån?

– Min flickväns son fick njurcancer som tvååring, men han är 30 i dag och har klarat sig. Genom henne följde jag med på en träff. Man ser hur mycket det betyder för barnen. Det går inte att beskriva i ord.

Mer: Barncancerfonden

På initiativ från Gun och Anders Krantz, som förlorat sin dotter i leukemi, startades Barncancerföreningen i Stockholm 1979.

Målet var att få politiker att se behovet av en barnonkologisk avdelning på Karolinska sjukhuset.

Barncancerfonden är en ideell förening och den enskilt största finansiären av barncancerforskning.


Källa: Barncancerfonden

Fritidshus brann ner till grunden

Nyheter En villa brann i lördags ner till grunden. Två personer fanns i huset när branden bröt ut, men de lyckades ta sig ut på egen hand.måndag 20/5 8:02

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15