Dåtid/nutid. Fotografen Larsåke Thuresson framför en av bilderna han tog på Cher 1966. Foto: Sacharias Källdén

Han plåtade superstjärnans shoppingrunda

Istället för ett anonymt byggplank omges nu det brandskadade huset på Biblioteksgatan av bilder på amerikanska sångerskan Cher. Fotografen Larsåke Thuresson följde stjärnan under hennes promenad i Stockholm 1966.

  • Publicerad 08:38, 30 sep 2018

Den kulturminnesmärkta byggnaden i korsningen Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan totalförstördes i storbranden vid Stureplan i november 2017. Sedan dess har stora byggplank omringat huset.

Tills nu.

Sedan några dagar tillbaka sprider istället bilder på Cher amerikansk stjärnglans över kvarteret. Bakgrunden är att sångerskan och hennes man Sonny var på besök i staden den 6 september 1966. Duon, som hade flera hitlåtar under namnet Sonny & Cher, skulle medverka i tv och passade samtidigt på att kolla upp stadens butiker. Fotografen Larsåke Thuresson följde med på promenaden.

– De besökte bland annat NK och butiker på Biblioteksgatan, Birger Jarlsgatan och Grev Turegatan. Han köpte en kavaj och hon shoppade en minkpäls i Ivan Petterssons butik som då låg här i närheten, säger han när vi ses vid planket.

Kommer du ihåg vad hon betalade för pälsen?
– Jag tror det var 37 500 kronor.

Planen för brandhärjade Stureplanshuset


 

Nostalgi. Larsåke Thuresson beskriver Cher och hennes man Sonny som trevliga. "Alla artister jag träffade var trevliga." Foto: Sacharias Källdén

Thuresson minns inte vem som var uppdragsgivaren under den där dagen 1966 men konstaterar att det var väldigt lätt att komma nära stjärnorna. Listan på artister han plåtade 1962-1972 innehåller i stort sett varenda popstjärna från den tiden: Beatles, Rolling Stones, Janis Joplin, ABBA, Jimi Hendrix, Bob Dylan… Alla förevigades de av Thuressons kamera, ofta i vardagssituationer som dagens fotografer sällan kommer i närheten av.   

– Samhället har blivit hårdare sedan dess så jag förstår att artisterna är mer försiktiga. Efter att John Lennon sköts 1980 förändrades allt, säger han och tillägger att han ägnade en stor del av sin vakna tid tillsammans med artisterna.

– Jag var mer i olika inspelningsstudios än i min egen lägenhet.

Första bilderna inifrån brandhärjade huset


Det var när han gick förbi det tidigare så anonyma byggplanket som han kom att tänka på att han faktiskt hade bilder tagna på exakt den här platsen. Han ringde Hufvudstaden, som äger byggnaden, som genast gick igång på idén. Nu finns fotona där på obestämd tid.

– Jag hade ingen aning om att de här människorna skulle bli ikoner och hade nog aldrig kunnat föreställa mig att bilderna skulle hamna här 52 år senare, konstaterar han.


Bilderna som pryder Biblioteksgatan har tidigare publicerats i boken "Ikoner Icons" som gavs ut 2015. Här finns 600 av Larsåkes bilder samlade i ett över tre kilo tungt tidsdokument. Förhoppningsvis kommer fler bilder visas i olika sammanhang i framtiden. Tanken på en utställning är nära till hands.

– Jo, kanske. Vi får se vad som händer. Men visst borde det bli en utställning, det har du rätt i, säger han.

Fler hus kring Stureplan utryms

Biblioteksgatan. Larsåke Thuressons bilder pryder byggplanket på obestämd tid. Foto: Sacharias Källdén