Vinnare. Bilden "Close encounter of the wedding kind" bedömdes som bästa bröllopsbild. Foto: John Hellström

Han prisas för Europas bästa bild

Vallentunafotografen John Hellström har än en gång prisats för sina bröllopsbilder. Den här gången inspirerades bilden av en science fiction-film.

  • Publicerad 11:54, 28 mar 2019

När tävlingen FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2019 avgjordes i mitten av mars, fick Vallentunafotografen John Hellström fina utmärkelser. Över 2400 bilder tagna av europeiska fotografer skulle bedömas, och John, som tävlade i bröllopsklassen, hade tre bilder som fick utmärkelser. Totalt hamnade han på en fjärde plats i bröllopskategorin.

Men i den individuella tävlingen FEP Individual Awards var han den enda bröllopsfotografen som hade en bild som bedömdes i högsta klassen ”Excellent" (motsvarande guld), vilket innebär att han tog Europas bästa bröllopsbild.

Bilden heter "Close encounter of the wedding kind", namnet kom han att tänka på utifrån science fiction-filmen Close encounters of the third kind från 70-talet, där vänliga aliens kommer ut från ufo:t.

– Den är tagen vid ett bröllop på Artipelag på Värmdö för några år sedan. De går på borstad betong, och med det starka solljuset tänkte jag att det vore coolt om jag vände på bilden upp och ner och beskar den, så man ser skuggorna av hur de andra tittar mot bruden, berättar John Hellström.

Förutom denna bild, hade han även två andra bilder som bedömdes som "merit" (motsvarande brons).

På rad. Bilden "Evolution of family" var en av bilderna John Hellström tävlade med. Foto: John Hellström

Stockholm Direkt