HEMMA. Jorge Olivares, som rappar under namnet MC Habit, växte upp på Ekerö. Så fort han kunde lämnade han ön, men nu är han tillbaka: "Jag saknade naturen, jag ville komma tillbaka till den. Skogen blev inte bara mitt hem och inspiration. Det blev mitt skydd också. Rassarna hittade inte i skogen." Foto: Mikael Andersson

Han rappar om Ekerös ljus och mörker

90-talets hiphopbeats och rap battles har format hans musik. Men på MC Habits debutalbum finns också minnen från uppväxten på Ekerö, där rasismen var ständigt närvarande.

  • Publicerad 07:30, 15 feb 2020

90-tal på Mälaröarna. Här fanns folk med ledande positioner inom vit makt-rörelsen och i Stenhamra fanns en av Sveriges första vit makt-musikgrupper Division S. Runt 1000 personer kom och tittade när de spelade på Fryshuset 1994, tillsammans med band som Vit Aggression och Svastika.

På Wrangels väg i Ekerö fick familjen Olivares, nyinflyttade från Chile, besök från en granne.

– Grannen berättade för oss barn att här finns det något som heter rasister. "Dom har rakad skalle, klär sig i Bombajacka och stålhättor. Om ni ser dem ska ni akta er", säger Jorge Olivares.

"Utanförskapet har format mig"

Jorge Olivares, numera MC Habit, var åtta år och han lärde sig att se sig över axeln när han gick till bussen.

– Jag var tvingad att gå i en skola där otrygghet fanns, tvingad att gå på platser där jag var rädd att bli attackerad. Det utanförskapet, den förföljelsen, det har format mig, säger han.

På hans debutalbum Mästaren av ceremonin hörs spår av det. Här läggs verser om politik och rasism, vassa rader om barns utsatthet och om vuxenvärldens brist på ansvar. Men albumet rymmer också mycket, mycket mer.

– Det är historieberättande och det är experimentellt. Det är en lek med sköna ord och det är musik som ni aldrig hört förut. Det skjuter vilt åt alla håll, säger han.

PLING. MC Habit gjorde sina första melodier på en liten leksakssynt som han hittat på loppmarknaden i Skärholmen. "Jag satt och pling-plongade på den i ett år", berättar han. Foto: Mikael Andersson

DEBUTERANDE VETERAN. Även om detta är MC Habits första fullängdsalbum är han redan en veteran inom musik- och ljudproduktion. Foto: Mikael Andersson

För 90-talet var inte bara rasism. Det var också en tid då hiphopen etablerade sig på riktigt i Sverige. På Ekerö hittade Jorge och hans kompisar Emil och Akram grunge, punk och hiphop. Särskilt Wu-Tang clan, giganter inom östkusthiphopen, etsade in sig hos Jorge.

Radio Viking var första studion

Och en dag stod de utanför Radio Viking i Ekerö centrum, fascinerande över att det inför dörrarna fanns en riktig studio.

– Efter ett tag kom det en äldre herre ut. "Vad gör ni här" frågande han. "Vi vill se vad vi gör därinne" sa vi. Och så fick vi komma in. Han spelade jazz för oss och de lärde oss att slå takten till jazzen. Det var första gången jag var i en studio.

Jorge drog vidare, från Radio Viking till rap battles på Fryshuset och NRJ Springbreak, på stor scen i Kungsan. Han träffade Ira Ward som var en av producenterna bakom 90-talets hitmaskiner Dr Alban och Drömhus, och av honom lärde Jorge sig göra musik på dator.

– Egentligen har min stil inte förändrats sedan den tiden. Innehållet har tagit en annan form och jag tar ut svängarna mer. Men min rap stil är fortfarande den samma.

Återvände till naturen

Jorge lämnade Ekerö, så fort han fick chansen. Men nu är han tillbaka. För även om det finns många mörka minnen från barndomen på Ekerö så finns det också mycket ljus. Minnen från vänner och vänlighet. Och av vacker natur.

– Jag saknade naturen, jag ville komma tillbaka till den. Skogen blev inte bara mitt hem och inspiration. Det blev mitt skydd också. Rassarna hittade inte i skogen.

Musikvideo med Grotescos komiker i cameoroll

2014 släppte MC Habit singlarna En resenär, Ring 112 och Hallelujah, följt av EP:n Fuck Habit 2015 genom skivbolaget Goldenbest.

EP:n tryckte han på vinyl genom skivaffären Bromma Records i Abrahamsberg. "Jag älskar vinyl, hur det låter och hur det känns. Och jag gillar grejen med album, där det finns en röd tråd och man lyssnar från början till slut".

Spola tibaxxx är första singeln från MC Habits första fullängdsalbum. I musikvideon syns bland annat Grotescos Per Andersson i en cameoroll.

Albumet Mästaren av Ceremonin kommer senare i år.

Trots coronan: De fortsätter träningen på Södrans utegym

Nyheter Tillsammans. Träningsgänget: "Det känns viktigt att vi fortsätter hålla igång" Ett hälsoprojekt som tog slut blev startskottet för gänget som träffas vid utegymet på Södran varje måndag. Och de låter inte coronapandemin komma i vägen för deras träning.fredag 3/4 14:32

Scoutkår efterlyser minnen till 90-årsjubileum

Nyheter Ordnar nostalgisk utställning 2021 firar Mälarscouterna 90 år. Men redan nu efterlyser de tidigare scouter som kan bidra med lite nostalgi i form av berättelser från dåtidens lägereldar.fredag 3/4 14:27

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50