Artist. Jacob Hellkvist, 21 år, ska framföra låten Love someone i finalen av Funkisfestivalen. Foto: Simon Mogren

Han representerar Järfälla i Funkisfestivalen

Jacob Hellkvist är en av 20 finalister som ska tävla i årets upplaga av Funkisfestivalen. Men vinst betyder inte allt, det viktigaste är att ha kul på scen.

  • Publicerad 11:19, 24 aug 2020

Varje år anordnas Funkisfestivalen, en sångtävling för personer över 15 år med intellektuell funktionsnedsättning inom LSS. Under årets gång har flera deltävlingar hållits, och nu har det blivit dags för 20 artister från olika delar av landet att tävla i 2020 års final.

Men på grund av pandemin har man behövt tänka om, och därför kommer finalen inte hållas på Stockholm Waterfront som var ursprungstanken. Istället blir alla artisterna filmade och inspelade när de uppträder live tillsammans med en sexmannaorkester. De filmade bidragen visas sedan på Youtube den 24 augusti.

En av artisterna som kvalat in till finalen från en lokal deltävling är Jacob Hellkvist, 21 år, från Barkarby. Han har alltid gillat att sjunga, favoritgenrerna är pop, rnb, soul och country. Nu ska han representera Järfälla, och berättar varför han ansökte förra året.

– För det är kul att sjunga med andra, den här tävlingen är till för att få vara annorlunda.

Hans låtval föll på Love someone av det danska bandet Lukas Graham. Låten släpptes 2018 och har varit en hit i många länder. Men Jacob Hellkvist är inte nervös.

– Jag har gått musikklass och också sjungit både i kör och hemma. Jag kan spela gitarr också, men det behövdes inte inför det här framträdandet eftersom man redan får så många bra effekter från orkestern, säger han.

Gör det för att det är kul

För framträdandena är redan inspelade i Musikaliska lokal Stallet vid Nybroplan. Jacob Hellkvist är taggad och tror att hans familj är stolt över honom.

– Min mamma skulle också vara stolt, även om hon inte lever längre. Men det viktigaste är inte att vinna, jag gör det för att det är kul.

I framtiden kan han tänka sig att fortsätta hålla på med musik, men han har också ett annat drömjobb.

– Att jobba på Ica Maxi. Jag vill hjälpa kunderna med maten och vad de ska handla, och kan tänka mig att stå vid självscanningen.

Livesändningen startar 18.10, och via en app kan tittarna rösta på sin favoritlåt. Mer information finns på funkisgladje.se.

Jacob Hellkvist

Ålder: 21

Bor: Barkarby tillsammans med sin pappa och syskon

Intressen: Träna och vara med familjen

Aktuell: Med låten Love someone i Funkisfestivalen 2020

Visa merVisa mindre