Han sade upp sig som chefsjurist på finansbolag – för att hjälpa flyktingar i Libanon

Stockholmaren Carl-Fredrik Hedengren sade upp sig från sitt toppjobb och är nu på plats i Libanon för att hjälpa syriska flyktingar.

  • Publicerad 08:47, 22 jun 2016

Du har kanske sett rapporter från flyktingkrisen i Syrien och känt att du borde göra något för att hjälpa till? Carl-Fredrik kände på samma sätt. Men till skillnad mot många av oss andra såg han till att faktiskt göra konkret skillnad.

– Jag hörde om flyktingsituationen varje dag, men som svensk var den ändå abstrakt. Jag kände en frustration över att jag inte gjorde något för att hjälpa, säger ”Calle”.

Nära syriska gränsen

Calle började göra research och hittade en libanesisk organisation, Salam LADC, som var tillförlitlig att samarbeta med. Han sade upp sig från jobbet, och sedan den första resan till olika flyktingläger i Libanon, nära den syriska gränsen, bedriver han en fundraiser till förmån för flyktingarna där.

– Jag har fått mycket stöd från omgivningen, många gillar att se hands-on resultat med deras donation. Varje enskild donator får personlig återkoppling med bilder från insatser med just deras pengar, säger han.

Calle har gjort flera resor sedan dess. Totalt har han samlat in närmare 115 000 kronor.

Fokus för hans insamling – identifiera de mest utsatta lägren i området, och se till att varenda krona når de behövande. Exempelvis betalar han själv alla omkostnader vid distributioner av förnödenheter.

– Jag är med i hela processen och har koll på att allt kommer fram. Skänker man 100 kronor kan man vara helt säker på att varenda krona går till flyktingar i lägren, oftast i form av mat, som är det mest desperata behovet just nu. Jag träffar varje enskild familj som får ta del av donationerna, säger Calle.

Ingen politisk agenda

Han är noga med att hans flyktingstöd inte har någon politisk agenda. Insatsen ska vara inkluderande, och uppmuntra så många som möjligt att bidra till en förbättring för flyktingarna på plats i Bekaa.

– Libanon har tagit emot över en miljon syriska flyktingar. Och många flyktingar står helt utan stöd. Att vara på plats och träffa familjerna som får hjälp ger verkligen perspektiv. Det är påfrestande på många sätt, men ger också väldigt mycket tillbaka att kunna hjälpa i denna fruktansvärda situation. Det abstrakta har blivit individuella människoöden, säger Calle.

Hur hans egen framtid ser ut vet han inte.

– Nej, men rent ekonomiskt måste jag börja jobba igen i september. Om det blir som bolagsjurist igen kan jag inte svara på, det livet känns rätt avlägset just nu, säger Calle.

SÅ HÄR HJÄLPER DU TILL

Vill du hjälpa?

All nödvändig info hittar du här på Calles hemsida

eller här på Calles facebooksida

Eller swisha direkt till: 0704923669.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.