DVD is not dead. Välkommen in i Micael Wallbergs filmgrotta. Det finns inte mycket rymd att apa sig i. Foto: Sacharias Källdén

Han sålde en Tarantino-rulle – till Tarantino

Ett vuxendagis för medelålders män. På 21 kvadrat. Så beskriver Micael Wallberg sin butik: en dvd-håla för ett fåtal extrema samlare. "Egentligen borde jag lägga ner, men jag är envis", säger han, och minns när Tarantino vandrade in från Katarina Bangata för att köpa en av sina egna filmer.

  • Publicerad 20:00, 20 feb 2020

Fan vad du ser ut som Quentin Tarantino.

Idag blev det en fet dvd-box för Space Stefan. Han är väldigt nöjd.

– Det är "Lonesome dove", en äkta cowboyserie från 1995. Den här årstiden ser jag mycket film, och jag gillar cowboys och sånt, berättar han glatt medan han packar ner boxen i sin rutiga dramat.

Space Stefan – "inget bindestreck mellan, det ska vara space överallt!" – hamnar ofta här när han vill dryga ut dvd-samlingen. Men stamkund? Nja. Det är tag kvar.

– Jag har bara gått hit i två år. Man ska nog ha hängt med i en tio år för att bli stammis, säger Space Stefan, innan han och dramaten bökar sig ut ur det trånga utrymmet.

Foto: Sacharias Källdén

Monkey beach video har ockuperat ett minimalt krypin på Katarina Bangata sedan november 1993. Från början var det cd och video, sedan endast video, och efter den digitala revolutionen i början av millenniet så finns här bara dvd.

I runda slängar cirka 10 000 stycken, staplade på höjden i två trånga korridorer, totalt 21 kvadratmeter dolda bakom ett fönster helt täckt av obskyra filmaffischer.

Maxat

– Ja, det är rätt maxat. Det går nog inte att pressa in mer. Jag har koll på vad jag har inne och allt är i bokstavsordning. Ändå kan det ta ett tag att gräva, säger grundaren, ägaren och den ende anställde, Micael Wallberg.

Han bor ett stenkast bort, tar aldrig semester, är ytterst sällan sjuk, och håller bara stängt på söndagar. Så har Micael kört på i snart 30 år och planen är att fortsätta likadant under de sju år som återstår innan pensionen.

– Egentligen borde jag lägga ner. Det hade inte skadat med lite fler som handlar. Men jag är envis.

Foto: Sacharias Källdén

Kunderna rullar in från Södermalm, cirka 50 stycken i veckan, där i stort sett alla är medelålders stammisar som hängt med i decennier, ända sedan VHS var kung. Alla är män.

Micael kallar sin arbetsplats för ett vuxendagis, där det blir mycket snack om gemensamma referenspunkter från forntiden: videobutiker, konserter, nedlagda biografer.

– Min snittkund har minst 500 filmer i sin samling hemma. De flesta har nog betydligt fler. Att det bara är män beror nog på att män är mer för att samla, och har lättare att snöa in och nörda ner sig, funderar Micael, som själv knappt gillar någon film gjord efter 1980.

Drama och komedi går sådär. Kundkretsen vill ha skräck och amerikanska svartvita klassiker. Eller kult, alltså "udda, skruvade filmer som tar ut svängarna, inget för barnen."

– Fast jag har barnfilmer också! Jag hör ofta folk stå utanför och snacka och fundera vad det här är. Det är inget att vara rädd för, jag har ingen skum affär utan alla är välkomna.

Byte. Det är vanligt att kunderna byter in sina filmer mot nya. Foto: Sacharias Källdén

"Fan vad du ser ut som Tarantino"

En som hittat hit är en världsberömd Hollywood-regissör. Han gled in för 15 år sedan, och Micael skulle precis säga "fan vad du ser ut som Quentin Tarantino", innan han insåg att det var Quentin Tarantino. Amerikanen var tystlåten, gick igenom varenda film under två timmar, och lämnade med 15 rullar. Inklusive en svensk utgåva av sin egen "De hänsynslösa".

– Vi snackade lite om "Night of the juggler", en amerikansk thriller från 1980 om en psykopat. Om jag bad om en autograf? Näe, jag tycker inte Tarantino är så bra. Det är lite för modern film för mig.

Han gör gränslös radio efter knarkskandalen

Foto: Sacharias Källdén

Vad är en "monkey beach"?

Historien bakom affärens namn är en intern historia. Micael berättar:

"Jag såg ett fransk tv-inslag med Bette Davis. Och han som intervjuade pratade sån där riktig kommisarie Clouseau-engelska. Så när han skulle säga namnet på regissören Joseph Mankiewicz så lät det som 'monkey beach'. Jag tyckte det var kul. Ja, det är rätt långsökt, alltså."