Matthias Sjödin älskar det amerikanska i allmänhet - och amerikansk fotbollsligan NFL i synnerhet. Foto: Privat / Mostphotos

Han samlar stans NFL-nördar varje söndag

Matthias Sjödin, 41, poddar och gör webb-TV om en av sina många passioner: NFL. Den amerikanska fotbollsligan blir allt mer populär i Sverige – och nu samlar han de allra nördigaste fansen på Hard Rock Café varje söndag.

  • Publicerad 14:45, 1 dec 2017

Utöver NFL-nörderiet är Matthias Sjödin känd som grundare av hip hop-tidningen Kingsize Magazine. För tolv år sedan kände han att det saknades en bra tidning om hip hop, så han startade en. För fem år sedan kände han samma sak om en podcast som behandlade NFL.

– När det kommer till amerikansk kultur så finns det många ben att stå på för mig. Jag är från Umeå från början och var en del av hardcorepunk-scenen på 90-talet som hade kopplingar till USA. Dessutom höll jag på med skateboard och snowboard som också är tydligt amerikanskt influerade.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men nu är det alltså NFL som är fokus för Sibirienbon Matthias Sjödin. Podcasten "NFL-podden" som utsetts till Sveriges sjunde bästa sportpodd – "vi slog många stora men blev besegrade av en hästsport-podd bland annat" – är en central del i NFL-communityn i Sverige, som växer allt mer.

– Hela ligan vill bli större i Europa och där är Sverige och Stockholm en central del i det. Sen två år samlas vi på Hard Rock Café på söndagarna och tittar på matcherna på TV. Det är många poddlyssnare men även amerikaner boende i Stockholm som dyker upp, säger Matthias Sjödin.

Som en ungdomsgård

Podden har även haft större event i samband med NFL:s stora matcher: finalen Super Bowl och den traditionstyngda Thanksgiving-fotbollen. Då har det varit hundratals nördar som samlats.

– Det är en otroligt trevlig stämning och en fantastisk gemenskap. Folk umgås utan problem fast de hejar på olika lag. Folk glider runt i sina lagtröjor och har det härligt. Det är som en ungdomsgård för lite äldre.

Varför är NFL så bra att nörda ner sig i?

– Vår podcast handlar till hälften om själva fotbollen och hälften om kulturen runtomkring. Det finns väldigt mycket att sätta sig in i, vilket tyvärr medför att det kan bli en viss hipsterkultur kring det.

Men det kanske man får ta?

– Absolut.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Då är ettans buss tillbaka på Värtavägen

Nyheter "Vill inte stressa" Arbetet på Värtavägen har fått staden och SL att införa minibussar efter påtryckningar från de boende i området. Nu är det klart när linje 1 planeras att sättas i trafik igen.tisdag 20/3 11:47

Knivigt läge för Kulturskolan på Södermalm

Nyheter Svårt hitta ny lokal efter kicken från Medborgarhuset Sedan Kulturskolan blivit utmanövrerade ur det framtida Medborgarhuset har jakten på likvärdiga lokaler varit allt annat än enkel. I dagsläget finns bara ett alternativ för att dans- och...tisdag 20/3 7:10