FLITIGARE. Senaste månaderna har Fredrik Schüzler gjort allt fler seriestrippar och fått dem publicerade. Foto: Mikael Andersson

Han sätter sin skruvade humor på pränt - i seriestrippar

Tecknandet har Sundbybergsbon Fredrik Schützler med sig från första åren i skolbänken. Men det är först senaste året han skickat sin "skruvade humor" med karaktären Schuck till tidningsredaktioner och fått dem publicerade – bland annat här i SundbybergDirekt.

  • Publicerad 15:33, 20 mar 2020

"Jag tog fram gamla teckningar från när jag gick i ettan, alltså för nästan 30 år sedan. Det var konstiga ansikten och jag skrev text till. Med det var mest uttryck, typ "rap". Eller att det stod "nu jäklar". Så det var inte direkt meningar, som i dag.

Redan då var det väl uttryck för det jag såg och hörde, en sorts vardagsbetraktelser.

Jag ser inte en utan många karaktärer i "Schuck" (namnet på hans karaktär är en mix av mitt efternamn och engelska uttrycket "shucks" som är en synonym till "shit", reds anm.) Han är inget surkart som enbart ser det negativa.

Schuck är väl en del av mig, men han har även andra sidor.

MÅNGSYSSLARE. Egentligen är Fredrik Schützler grundskolelärare och fritidsmusiker, men nu lockar en bisyssla som serietecknare. Foto: Mikael Andersson

Fredrik Schützler lägger upp sina strippar på Instagramkontot Schu.ck. Foto: Fredrik Schützler

Jag gjorde bland annat en stripp om att folk var deppiga över mörkret i november, men i februari glada för att ljuset kommer tillbaka. Men det är ju fortfarande lika mörkt!

Man sitter ibland på långa, tråkiga möten och då kan någon stripp bli till. Jag hade en period för cirka sju år sedan då jag samlade ihop jättemycket och senaste månaderna har jag hållit på mer än vanligt. Kanske handlar det om att jag är uttråkad, dock inte på mitt nuvarande jobb vill jag påpeka.

Det finns en humor och ironi i vardagen och det känns lite lättare om man kan ha olika vinklar på det man hör, upplever och vill få sagt. Det skulle vara roligt att få utveckla mina strippar. Jag tycker att det är jättekul att de nu publiceras, det finns kanske en potentiell läsekrets som skrattar år min skruvade humor.

Jag skulle gärna ha tecknandet som sidoinkomst, men bara att ha den kreativa processen att leverera en i veckan skulle vara intressant. Då skulle jag kunna hålla en viss linje och följa upp vissa vardagsföreteelser som jag tecknar."

Fredrik Schützler

Ålder: 34 år.

Familj: Är i ett förhållande.

Bor: Sundbyberg, Storskogen.

Yrke: Grundskolelärare i musik och spanska. Spelar egen musik, har ingått i olika band med en reportoar av flamenco, orientaliskt, jazz och blues. Han har även arbetat som trubadur på Silja Line.

Om Sundbyberg

Trevligt. Folk är som man inte är i storstäder. Man kan gå till en pub, känna någon och det är okej att slå sig ner. Men man kan också vara anonym.

Trivs. Jag har bott i Sundbyberg sedan jag var 19, Sundbyberg är hemma.

Saknar. Som musiker kan sakna är ett riktigt musikställe.

Stockholm Direkt