Hakorva matata. Jon Randow håller upp sin egentillverkade Salukorv, som inte fick heta Falukorv eftersom den inte innehåller nitrit. Han och frun Catarina började göra korv hemma i badrummet. Foto: Mikael Andersson

Han sätter Västerort på kartan – med syrad korv

Korvmakaren Jon Randow har vunnit flera priser för sina mjölksyrade korvar. De första korvarna gjorde han hemma i badrummet i Spånga.

  • Publicerad 16:49, 8 aug 2018

Det blir en och annan korvleverans hem till folk här i Spånga. Och till fotbollslaget, Spånga IS, där grabben spelar!

"I grunden är jag en klassiskt skolad kock som jobbat runt på finkrogar i stan. På restaurangen Gyldene freden träffade jag köksmästaren Ulf Kappen som var känd för sina korvar – och så väcktes även mitt intresse för korven som hantverk.

Men som så många andra kockar gick jag in i väggen. Jag testade lärarhögskolan och juristlinjen, men studentlivet var inte riktigt förenligt med att vara tvåbarnsfar. Jag fick vika mig och börja laga mat igen, den här gången som restauranglärare. Men så köptes skolan upp, och jag fick ett uppsägningsavtal.

Då tänkte jag att 'va fan, nu ska jag göra korv på heltid'. Så jag drog ned till Tyskland och arbetade 16 timmar om dagen för en charkmästare som lärde mig alla handgreppen.

Jon och Catarina Randow bor i Spånga. De brukar leverera korv till Spånga IS där sonen spelar. Foto: Mikael Andersson

Ett öga för korv. Jon Randow började tillverka korv efter att han gick in i väggen. Nu gör han 700 kilo korv i veckan. Foto: Mikael Andersson

Började testa hemma

Jag hade en idé om att förlänga hållbarheten för mina färskkorvar med mjölksyrning, som används när man gör salami, kombinerat med en upphängningsteknik. När jag frågade korvmaestron om min teori sa han "Skitbra, jag tror bara att ingen har testat den kombon förut".

Jag hade inget charkuteri, däremot hade vi en hushållsassistent och ett badrum hemma i villan i Flysta. Jag satte på golvvärmen på max, ställde en fläkt på toalettstolen och stängde dörren. I fem månader höll jag och min hustru Catarina på att experimentera med tekniken. Vår femåring var inte överlycklig över doften i badrummet. Men vi meckade och donade och till slut kände vi att vi fått kläm på processen. Resultatet var en korv utan e-nummer och nitrit.

Vi hittade en gammal lokal i Grimsta – och sen körde vi.

Det var lite som att sälja en Tesla till någon som aldrig hört talas om en Tesla: 'Hej, vi har startat en korvfabrik och tänkte sälja dig den dyraste korven på marknaden'. Men det funkade faktiskt – vi var ute i rätt tid. Dessutom fick vi många hejarop från Västerortsborna, som vi märkte har väldigt starka lokalpatriotiska känslor för sina småföretagare. Plötsligt vann vi korvtävlingar, och fick flytta till större lokaler i Sollentuna. Men hjärtat har vi fortfarande här i Västerort.

Det här med att vara korvgubbe blir lite av en snackis – det är ju inte alla som jobbar med att göra korv. Så det blir en och annan korvleverans hem till folk här i Spånga. Och till fotbollslaget, Spånga IS, där grabben spelar!"

Korvproffset från Spånga

Vem? Korvmästaren Jon Randow

Bor? Flysta

Gör? Driver företaget Korvhantverk tillsammans med sin fru Catharina Randow. Jon Randow är fyrfaldig vinnare av SM i mathantverk. De första korv-experimenten gjorde paret hemma i Spångavillan. Produktionen har fram till förra året skett skett i lokaler i Grimsta. I dag gör de 700 kilo korv i veckan – och de har expanderat till nya större lokaler i Sollentuna.

Vad är en bra korv?

Jon och Catarina Randow tycker att en bra korv:

1. Har kort innehållsförteckning

2. Inte släpper ut vatten när du steker

3. Inte spricker vid tillagning

Tid för årets sötchock på 4H-gårdarna

Nyheter Bäää. Nu lammas det för fullt i Västerort och Järfälla Nu våras det i Stockholms hagar och hägn – och det brukar innebära en våg av gullighet i form av små ulliga lamm. Vi har kollat var storken har varit och vilka som fortfarande går i väntans tider.torsdag 18/4 16:26

Dags för vårmarknad på Spånga torg

Nyheter Så gör du om du vill delta Hemtrevligt och för familjer är Spånga vårmarknads paroll. Snart är det dags för årets omgång och det går fortfarande att anmäla sig för att vara medtorsdag 18/4 16:22

Vi är Västerort