Lära ut. Rasmus Eriksson hjälper en besökare med datorn på bibblan. I höst kommer alla Täbybor få möjligheten till teknisk hjälp på tisdagar. Foto: Signe Edström

Han ska digitalisera Täbyborna på bibblan

Täby bibliotek har fått över en miljon kronor från regeringens bidrag Stärkta bibliotek. Nu ska de satsa på modern datorhjälp.

  • Publicerad 16:57, 10 sep 2019

Nu startar huvudbiblioteket i Täby ett ettårigt samarbete med företaget Datorskolan, som ska göra både Täbybor och personalen på bibblan bättre på det digitala.

– Det är jätteroligt att få möjlighet att bidra med detta och att man kan få professionell hjälp med individuell handling här, säger Malin Törnquist, bibliotekschef i Täby.

Pengarna för att finansiera projektet kommer från den statliga satsningen Stärkta bibliotek, som Täby fått 1,2 miljoner kronor från.

– Det är ett tillskott till vår verksamhet och vi vet att det finns ett stort behov till detta i alla åldrar, bland annat unga, nyanlända och äldre, säger Malin Törnquist.

Behovet av teknisk hjälp är stort

Datorskolan, som startar i höst, är ett samarbete som pågår mellan kommunerna Täby, Norrtälje, Sollentuna, Österåker och Lidingö.

Bakom företaget Datorskolan finns Rasmus Eriksson som kommer från Åkersberga. Han fick idén efter att han under gymnasietiden hjälpte sin morfar med datorn.

– Han körde mig till skolan och då hjälpte jag honom med datorn. Där insåg jag hur roligt det är att lära ut, säger Rasmus Eriksson.

Han säger att behovet av teknisk hjälp för de som känner att de inte hanterar datorer, mobiler eller surfplattor är stort.

– Idag finns inte alltid en trygg plats dit man bara kan komma för att lära sig. Jag tycker det är fantastiskt att det nu finns på biblioteken, säger Rasmus Eriksson.

"Kontakt med nära och kära"

Alla som vill är välkomna till Datorskolan. Det finns inga begränsningar för vad Rasmus Eriksson kan hjälpa till att lösa, när det kommer till datorer.

– Det kommer in folk som vill ha hjälp med allt möjligt, hålla kontakten med nära och kära, underhållning eller bara att hantera en surfplatta. En gång kom det in två personer som ville ha hjälp med att skaffa Tinder, säger Rasmus Eriksson.

Datorhjälpen kommer att finnas på Täbys huvudbibliotek i Biblioteksgången i centrum, varje tisdag med start 1 oktober. Det hela pågår under åtta veckor, och varje tillfälle är fyra timmar långt med drop-in sista timmen.

– I grunden är det nyfikenheten som driver många som vill lära sig mer om datorer. Men det är inte alltid lätt att plocka fram den. Jag tror många känner sig utstötta när de inte förstår, och jag vill få fler bekväma att navigera på en surfplatta eller dator, säger Rasmus Eriksson.

Vill du gå Datorskolan?

Träffarna sker varje tisdag på biblioteket mellan 13-17.

Under de tre första timmarna måste man boka en tid, sista timmen är alltid drop in.

En tid är mellan 20 till 25 minuter lång och det är gratis för alla.

De flesta tar med en egen dator men har man ingen så finns datorer på plats.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt