Han ska nå alla toppar

Han har rest landet runt för att besöka ytterpunkter och höga berg. Nu gör han om projektet i Ekerö kommun. – Öarna blir en utmaning, säger Thomas Traneving från Skå.

  • Publicerad 16:02, 1 dec 2016

Det handlar om att njuta, inte bara om att bocka av platser.

Sveriges nordligaste, sydligaste, östligaste och västligaste punkt har han redan besökt, liksom landets högsta punkt. Och alla nationalparker. När han var klar med det gjorde han om samma sak i alla landets landskap. För Skåbon Thomas Traneving har olika geografiska äventyr blivit en livsstil de senaste åren.

– Jag kopplar av i naturen och har alltid försökt att ta en dag i veckan för vandring eller paddla kanot, säger han.

Efter att ha rest runt i landet ville Thomas Traneving fortsätta sitt projekt, men på en mer lokal nivå. Så föddes idén om Peak of Stockholms läns kommuner där delprojektet Peak of Ekerö ingår. Det inleddes förra helgen.

– I Peak of Sweden tog vi det på semestrar och helger och följde en plan. Det tog två år, men nu när jag är i Stockholm tar jag det lite grand som det kommer, säger Thomas Traneving.

I Stockholms alla kommuner ska högsta punkten besökas. Där lägger han en geocache, alltså en digital markering för att visa att han har besökt platsen. I stället för nationalparker ska han sedan besöka naturreservat, göra en handikappinventering samt vandra en etapp av huvudvandringsleden.

Får ta kajaken

I Ekerö kommun ska han bland annat vandra en del av Ekerö-Munsöleden och bestiga Kunstaberget beläget på Adelsö. Att det inte är Ekebyhovsbacken beror på att Ekerö ligger lägre än Adelsö vars högsta punkt Kunstaberget ligger 53 meter över havet. Redan nu har Thomas Traneving insett vad som kan bli den tuffaste lokala utmaningen, nämligen ett lokalt naturreservat.

– Ett av dem ligger rätt långt utanför Adelsö, jag har ingen båt så jag får ta kajaken och paddla ut, säger Thomas Traneving.

Han hoppas vara klar med Ekerö lagom till årsskiftet.

– Det blir på helger jag kan komma ut. Det blir för mörkt annars, säger han.

I somras tog Thomas Traneving sitt projekt söderut för att göra Peak of Denmark, det gjordes med kompisen Anders Andrae som sitter i rullstol. På så vis kunde de även kartlägga hur handikappvänliga vandringsleder och kända platser är.

Anders Andrae har hintat om att han är sugen på ett Peak of Baltikum, men det har inte Thomas Traneving tagit beslut om ännu.

När Thomas Traneving är ute passar han på att se sig om lite extra.

– Det handlar om att njuta, inte bara om att bocka av platser, säger han.

När han har kommit hem från strapatserna brukar han dokumentera i bloggform. Äventyren har fått uppmärksamhet från flera håll, såväl media som allmänhet.

– Det är många som har hört av sig, det har till och med ringt folk och gratulerat. Det har varit en hel del media också, säger han.

Behöver ett mål

Efter att ha tagit ett uppehåll efter Peak of Sweden känner Thomas Traneving att det är skönt att ha påbörjat ett nytt projekt.

– Det känns jättebra. Rutinerna föll bort ett tag, men nu är jag på gång igen. Jag tror att jag behöver ett mål med saker och det har jag här.

Vet du om något liknade har gjorts tidigare?

– Det finns många som har gjort delar. Det är många som gör nationalparkerna, topparna eller ytterpunkterna. Men det finns ingen som jag har hört som har gjort allt.

Thomas Traneving

Ålder: 54

Familj: vuxna sönerna Tobias och Jesper.

Bor: Skå.

Gör: Entreprenör.

Intressen: Friluftsliv, musik och dans.

Inspireras av: Engagerade människor.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19