Behåller makten. Abit Dundar (L) kommer leda nya nämnden när två stadsdelar blir en. Foto: Björn Dalin & Direktpress

Han ska styra den nya jättestadsdelen

Liberalerna får ordförandeklubban i Hägersten-Älvsjös nya stadsdelsnämnd. Topposten går till Abit Dundar (L).

  • Publicerad 11:17, 25 maj 2020

Den första juli slås de två stadsdelsnämnderna Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö ihop till en. Nu är det klart att det blir liberalerna som får ordförandeposten i den nya nämnden, som blir en av stadens största med runt 120 000 invånare.

Det är Abit Dundar (L), som idag är ordförande i Hägersten-Liljeholmen, som kommer leda nämnden tillsammans med vice ordförande Maria Ljuslin (V).

Älvsjö-topp får tillfällig post

Dessutom tillsätts en andre vice ordförande, en speciallösning som ska gälla fram till nästa val. På den stolen hamnar Johan Nilsson (M), i dag ordförande i Älvsjös stadsdelsnämnd.

Enligt Abit Dundar har det inte varit några tuffa politiska strider inom majoriteten om hur makten ska fördelas.

– Nej, efter valet kom vi i majoriteten överens och stadsdelsnämnderna fördelades utifrån rösterna. Vi i liberalerna fick Hägersten och Kungsholmen så för oss var det här inget att förhandla om på nytt, säger Abit Dundar.

Att moderaterna, som i dag alltså styr Älvsjö, får en tillfällig post i toppen beror, enligt Abit Dundar, på att man vill visa att Älvjsöbornas politiker också är representerade. Det är också ett sätt att möta kritiken att sammanslagningen av stadsdelarna leder till större avstånd mellan medborgarna och politiken.

– Det är en viktig signal som visar att vi tar det här på allvar. Jag har respekt för kritiken men möjligheten att påverka lokala politiker och komma med förslag om sitt område är inte hotad, säger Abit Dundar.

Ska spara pengar

Sammanslagningen av stadsdelarna har motiverats av besparingar.

Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen slås ihop

När två förvaltningar blir en ska kostnaderna för administration kapas, enligt majoriteten, som lovat att invånarna inte ska märka någon skillnad i sin vardag. Hur stora summor staden sparar kan Abit Dundar inte svar på. Men han ser också fler fördelar med en större, gemensam nämnd.

Älvsjö, som varit en av den minsta stadsdelarna och som brottats med ekonomiska underskott, kommer att bli mycket mindre sårbar, anser han.

– En liten förvaltning är svårare att driva när det uppstår ekonomiska bekymmer och krissituationer. Det är svårt att fördela resurser utan att skära ner på kärnverksamheten. Nu får vi större muskler, säger Abit Dundar.

Ny nämnd på plats i sommar

I dag väljer kommunfullmäktige den nya nämnden för stadsdelsområdet Hägersten-Älvsjö.

Sammanslagningen av stadsdelerna sker den 1 juli.

Nämnden och förvaltningen kommer finnas vid Telefonplan.
 

Visa merVisa mindre