Reagerade. Det var efter mordet på Shayan Gaff som Chani Hamasdi började skriva på sin bok. "Det behövs motkrafter till våldet", säger han. Foto: Claudio Britos

Han skriver för att stoppa våldet

När Shayan Gaff sköts till döds i Segeltorp fick Chani Hamasdi nog. "Det hade kunnat vara jag. Eller vem som helst", säger han. Sen plockade han upp pennan och började skriva.

  • Publicerad 09:26, 13 sep 2019

"Bijan kunde knappt gå fram till kistan, Behrang ställde sig upp och hjälpte sin pappa komma fram. Kistan skulle sänkas ner. Bijan ville inte lämna sin son, inte såhär. Han la sig över kistan".

I korta kapitel på Instagram vecklas historien ut. Kompisgänget i en icke namngiven förort går från glada dagar – någon satsar stenhårt på MMA, andra dataspel, andra småbecknar – till att dras in i en blodig konflikt. Khosrow blir skjuten i en gångtunnel. Keiwan hamnar i häkte. Diego har förlorat sig själv i drogerna.

Boken heter En vendetta. Författaren Chani Hamasdi. Han är 23 år, bor i Sätra och fattade pennan efter mordet på Shayan Gaff i Segeltorp förra året.

– När det hände tänkte jag att det där hade kunnat vara jag. Det kunde ha varit vem som helst, när som helst, säger han.

Barndomsvänner mördades

Några månader senare skjuts tre unga män till döds i Sätra. Han kände dem, hade gått i skolan med dem, de hade lekt tillsammans när de var små. Chani fortsatte skriva.

– Jag kände att det behövdes en motkraft till våldet. För det är så höga insatser nuförtiden. Så fort en konflikt uppstår hänger mordet i luften. Och ingen som går in i en konflikt tänker på vad det kommer innebära för deras familj och vänner. Att det aldrig kommer vara värt det, säger han.

I boken blandas vännernas kärlek och lojalitet med förortens fallgropar. Våldet och allt det som följer. Vännernas förvirring och skräck när "abonnenten du söker kan inte nås" är allt de hör. Familjernas avgrundsdjupa sorg på begravningen.

Och hämndplanerna.

– Jag förstår den ilskan. Jag har själv en nära släkting som blev beskjuten i mitt hemland och jag är inte stolt över de första tankarna jag hade då. Men sen inser man, vad hade hämnd gett förutom mer problem? Det är den första vågen av ilska, när blodet bara kokar, som är farligast, säger Chani Hamasdi.

Kompisen Ivana Matic pluggar till jurist och har hjälpt Chani med research och redaktörskap. Foto: Claudio Britos

– Khosrow i boken var en älskvärd grabb. En sån som aldrig backar. Men det slutar med att hans pappa gråter över hans kista. Var det värt det?

Även om dödsskjutningarna har ökat de senaste åren är han inte förvånad över utvecklingen. När ungdomar med tuffa bakgrunder, utan framtidshopp och andra förebilder än äldre kriminella dessutom har superlätt att få tag på vapen är det inte konstigt att det ser ut som det gör, menar han.

– Ofta handlar det om så onödiga saker. Småpengar, ett litet parti narkotika. Men när våldet väl börjat är det svårt att stoppa. Den ena sidan rustar, då måste den andra också göra det. Det blir som Sovjet och USA under kalla kriget.

Vad tror du behövs för att stoppa det?

– Man behöver plantera ett frö. Och det kommer ta tid. Det är generationen som är 10-12 år idag som måste inse vad det betyder när en konflikt startar. Och som borde få lära sig i skolan hur man löser en konflikt. När de väl ställs inför det på riktigt ska det inte vara första gången.

Chani Hamasdi har stora planer för "En vendetta". Han hoppas att den ska kunna ges ut som en riktig bok, som kan användas i till exempel skolor, och på sikt bli en tv-serie.

– Jag vill att den ska vara så tillgänglig som möjligt, att alla som vill ska kunna få ta del av berättelsen, att budskapet når ut. Så länge jag kan påverka en person, att det blir en begravning mindre. Det räcker för mig.

Chani Hamasdi

Ålder: 23 år.

Från: Född och uppvuxen i Sätra.

Gör: Skriver boken @envendetta på Instagram.

Började skriva: Tack vare läraren Hjördis Tullgren på Sätraskolan. "Innan det var att skriva det värsta jag visste. Men hon insåg att jag var duktig och pushade mig. Sedan dess har jag inte slutat skriva".

Förebilder: Inga speciella. Alla snälla människor.

Första favoritboken: Harry Potter! Och Sune!

Visa merVisa mindre