Han skriver om sin sons tragiska bortgång

Tommy Karman bor växelvis i Kungsberga och Sundbyberg. Nästa vecka ger han ut boken som är skriven av kärlek till sin bortgångne son Victor.

  • Publicerad 16:22, 9 nov 2018

Som pappa vill man ju nå fram till sitt barn men jag lyckades inte med det.

Bokens titel ”När haven tystnade” är inspirerad från Tommys egen uppväxt.

– Jag är fiskarson och bokens namn är kopplad till havens gåtfullhet som har följt mig hela livet. Havet är som vi människor – ibland stilla, ibland ilsket, säger Tommy Karman.

Boken handlar om den maktlöshet en förälder står inför när denne inte får vägleda sitt barn.

– Som pappa vill man ju nå fram till sitt barn men jag lyckades inte med det. Ofta stod jag handfallen när min son ropade på hjälp. Det var en oerhört svår tid, jag ville vara klippan men var ingenting, säger Tommy Karman.

För sex år sedan dog Victor av en överdos efter att ha missbrukat amfetamin. Han blev bara 27 år gammal. Bakom sig hade han periodvis ett kaotiskt liv och ibland ägnade han sig åt farliga subkulturer.

– Min son är adopterad från Asien. Han var en mycket vacker pojke. Det var oerhört svårt och en stor chock när han kom hem och hade rakat av sig sitt långa svarta hår och hade stora svarta kängor på fötterna. Vit makt-kulturer var helt främmande för mig.

– Jag vet att adopterade har svåra separationer bakom sig vilket ofta ställer till det för dem senare i livet. Adopterade är överrepresenterade när det gäller psykisk ohälsa och får ofta svårigheter med sin egen identitet. Den här boken tillägnar jag alla som kämpar i motvind, jag vill ge dem en röst och få dem att förstå att det finns hopp och att de inte är ensamma, säger Tommy Karman.

Bearbetat traumat

Att skriva boken har hjälpt Tommy att bearbeta traumat kring sin sons bortgång, han kan nu förstå orsakssammanhang på ett annat sätt än innan han skrev boken.

– Jag kommer aldrig leva som innan sedan Victor togs ifrån mig. Nu lever jag i två världar som jag går fram och tillbaka i, den ena är en Victor-värld, och den världen är mer fantasi, min sons värld. Den andra är världen som vi lever i i dag, den är här och nu, säger han.

Tommy förvånas än i dag över sin sons kreativitet redan som tolvåring.

– Såhär i efterhand tänker jag att hans konst- och filmintresse hade kunnat bli hans väg ut i livet. I stället förlorade vi honom i en överdos.

Vill dela med andra

I boken får man läsa om glädjen när Tommy och hans fru fick sin son, en ständigt nyfiken och otroligt smart pojke. Om deras många lyckliga år tillsammans, och om hur han ständigt finns inom sin pappa.

En av anledningarna till att Tommy skrev boken var att han började inse att det måste finnas andra som lever under liknande omständigheter, han ville då dela sina egna erfarenheter och förmedla att det finns hopp, att man tar sig igenom det.

– Det andra skälet var att jag känner att det inte får vara förgäves att den här lilla pojken kom till oss och sedan försvann, säger Tommy Karman.

Hjälp finns att få

Har du eller någon i din närhet problem med droger? Via kommunens sajt finns länkar till hjälp. Här är några:

• www.beroendecentrum.se/

• https://droghjalpen.se/

• https://www.umo.se/hitta-mottagning/stockholms-lan/ungdomsmottagningen-ekero/

• https://www.drugsmart.com/

Härligt engagemang när vi ber om åsikter

Krönika Ni läsare är faktiskt det bästa med det här jobbet. Det kan låta inställsamt, men är helt sant. Att göra en artikel, enkät eller krönika som väcker era reaktioner är stor del till att jag trivs så...tisdag 8/10 8:15

Trolleriföreställning på Barnens eget bibliotek

Nyheter När Kalle Nilsson fick i uppdrag av sin chef att göra en föreställning som går att förstå utan språk skapades trolleriföreställningen ”Illusionistens assistent”. Den 13 oktober går den att se på...tisdag 8/10 7:15

Sportigt häng när kyrkan bjuder på kvällsaktivitet

Nyheter En lördag per månad arrangerar Färingsö Församling olika event. Projektet ”Plattform Stenhamra” vänder sig till ungdomar som fyllt 15 år. Nästa gång erbjuds midnattsfotbollsturnering i...tisdag 8/10 6:15