Satsar. Marcus Eriksson drar igång burgarkrog i Solberga. Snart tänds grillen på uteserveringen. Foto: Elina Lundberg

Han startar burgarkrog i Solberga

Ut med kinakäk och in med burgare och barbeque. En 26-årig kille startar sin första krog – på ödsliga Kristalltorget i Solberga. Nu hoppas han att platsen får nytt liv.

  • Publicerad 11:50, 3 apr 2019

Det är i en av hörnlokalerna vid det lilla 50-tals torget i Solberga som Marcus Eriksson precis har öppnat en sin egen kvarterskrog. Han har vuxit upp i restaurangkök på thaikrogar som hans pappa har drivit genom åren och han har länge tänkt på att starta eget.

Klassisk fiskdeli i Fruängen blir kvällskrog

Efter en sväng i byggbranschen gör han nu verklighet av krogdrömmen med sitt ställe Buffalo Bill. På menyn dominerar högrevsburgare och kötträtter från grillen. Så snart uteserveringen är färdigbyggd är tanken att det blir barbeque ute.

– Jag har renoverat hela lokalen själv och jobbat här varje dag sen i september. Många i området har redan varit här och hälsat mig välkommen. Jag har fått blommor från grannarna och känner mig efterlängtad, säger Marcus Eriksson.

"Shit, vad dött det är"

I lokalen låg det tidigare en kinakorg, som var ett av få öppna ställen på Kristalltorget där många butikslokaler står tomma. Torgets tynande tillvaro har lyfts politiskt av moderaten Johan Nilsson, numera ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd, som anser att det borde rustas och få mer liv.

Solberga – no go-zon eller idyll?

Så hur kommer det sig att en krogrookie vågar satsa här? Faktum är att Marcus Eriksson hamnade i Solberga av en slump.

– Det var en kompis som är fastighetsmäklare som tipsade om lokalen. När jag såg torget första gången tänkte jag “shit, vad dött det är” men det är trevligt folk här och jag tror det kan bli bra, säger Marcus Eriksson.