Fostrar ledare. "När jag blir äldre så vet jag att någon av de här tar min plats", säger William Shahoud när han tittar ut på knattespelarna. Foto: Claudio Britos

Han tar kampen för Albys unga

Han har tagit fotbolls-VM till Alby torg och tagit strid mot stängningen av mötesplatser för unga vuxna i Botkyrka. Han är killen som vill visa ortens unga att man kan gå en rak väg mot ett bra liv. William Shahoud är sista finalisten i Årets eldsjäl på Röda linjen.

  • Publicerad 14:38, 30 nov 2018

I början av november meddelade Botkyrkas styrande politiker att alla kommunens mötesplatser för unga vuxna ska stängas. Ett par veckor senare står kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin på mötesplatsen Grunden i Albys hjärta framför ett hundratal besvikna personer.

Det är tack vare 26-åriga William Shahoud som har samlat unga vuxna, fritidsledare och eldsjälar från hela Botkyrka för att ställa politikerna till svars. Han fattar micken och sätter ord på den frustration som mötesplatsens unga känner.

–  Du säger att du vill få bort hänget. Men vart tar hänget vägen om du stänger mötesplatsen? Till centrum. Ska du stänga centrum också?

William jobbar på Grunden två kvällar i veckan, om dagarna pluggar han till socionom på Socialhögskolan i Stockholm och han är också ungdomsansvarig i fotbollsklubben Konyaspor.

Hjälper unga vuxna hitta jobb

Två veckor efter mötet med Ebba Östlin har bitterheten inte lagt sig. När han kommer in på mötesplatsen hälsar han på alla ungdomar i fåtöljerna innan han slår sig ner bredvid dem.

– Man svartmålar ungdomarna när man säger att mötesplatserna har blivit en hängverksamhet. Det tar tid att motivera ungdomar att välja rätt väg. Nu har de en trygg plats där de kan få hjälp med att söka jobb, studier och läsa körkortsteori. Och den ska de stänga?

I förbifarten hjälper han en kille att söka till en högskoleutbildning och får samtidigt kärlek av sina kollegor.

– William brinner för allt när det kommer till Albys ungdomar. Allt från någon som ringer och vill ha skjuts till fotbollsträningen till att ordna VM-festival på torget, säger hans kollega på Grunden, Lamin Janneh.

Jag vill visa att en kille från Alby inte behöver ha det dåligt innan det blir bra. Med rätt förebilder kan man gå den raka vägen.

Ingen bråkstake. William vill vara en förebild för Albys unga. Foto: Claudio Britos

På sidlinjen av Konyaspors 08:ors tisdagsträning dyker Williams vän Saleh Karrani upp. Tillsammans har de varit med och byggt vad Konyaspor är idag.

– Han försöker hjälpa och motivera andra och kräver aldrig något tillbaka. Han har engagerat sig mycket i Konyas tjejlag, stöttat dem och hoppat in som lagledare. Han var med och startade en fond för att hjälpa de som inte har råd med medlemsavgiften och när han märkte att fonden inte räckte fick han med sig ungdomar ut och plockade skräp för att tjäna ihop pengar. Han har ett stort hjärta, säger Saleh.

William är uppvuxen i Alby och har gått det raka spåret. Han var inte "den klassiska bråkstaken", som han säger.

– Jag vill visa att en kille från Alby inte behöver ha det dåligt innan det blir bra. Med rätt förebilder kan man gå den raka vägen, säger han.

Nu ser han det som en skyldighet att ge tillbaka till det område som han brinner för. När han är färdig socionom vill han fortsätta jobba för Botkyrkas unga.

Det är viktigt att barnen har bra förebilder. När jag blir äldre så vet jag att någon av de här tar min plats.

Foto: Claudio Britos

Han tittar ut över 10-åringarna i Konyaspors 08:or som springer allt vad de har fram och tillbaka i övningen som kallas idioten.

– Det är viktigt att barnen har bra förebilder. När jag blir äldre så vet jag att någon av de här tar min plats.

Som en symbol för Williams engagemang står sommarens VM-festival på Alby torg. De flesta hade inte råd eller möjlighet att åka till Ryssland för att se Sveriges fotbollsäventyr, så han beslutade sig för att ta VM till Alby och smällde upp en storbildsskärm på torget.

– Han kämpade med det där i flera månader. Ingen trodde ju att Sverige skulle gå till kvartsfinal. Så när de gjorde det fick William dra i alla kontakter han hade för att få ihop pengarna att anordna en sista match på torget. Titta vilken lycka han skänkte till alla i norra Botkyrka. Därför förtjänar han det här priset, säger Saleh.

Ur nomineringen

William ses av många Albybor som Albys borgmästare! William är en ung Albybo som med sitt stora hjärta och engagemang dagligen stöttar människor till att utvecklas och för att göra samhälle lite bättre en dag i taget.

Stort hjärta. William ger utan att kräva något tillbaka, berättar kompisen Saleh Karrani. Foto: Claudio Britos

Röda linjens eldsjäl

William är en av sex finalister som tävlar om att bli utnämnda till Årets eldsjäl på Röda linjen 2018.

Han är den sjätte och sista finalisten som presenteras. Här hittar du alla porträtt av våra sex finalister. Vem som vinner priset avgör du genom att gå in och rösta på mitt127.se. Nu på måndag den 3 december börjar röstningen.

Juryns röster och allmänhetens röster kommer väga lika tungt när vinnaren ska utses.

Röda linjens eldsjäl arrangeras av Mitt127 och HuddingeDirekt.

De två vinnarna får 5000 kronor i presentkort av SKHLM.