20-årsjubileum. Teshome Wondimu från Stureby driver musikorganisationen Selam. Foto: Danish Saroee

Han tar musiker från hela världen till Stockholm

Teshome Wondimu från Stureby startade Selam för att bredda Stockholms musikutbud. Nu firar organisationen 20 år med en redan utsåld kväll på Konserthuset nästa lördag.

  • Publicerad 16:11, 26 okt 2017

På konserten kommer Tensta gospel, Sabina Ddumba och jazzstjärnan Mulatu Astatke att uppträda.

Berätta, vad gör Selam?

– Selam tar artister från olika delar av världen till Stockholm och vi arbetar för att få ut svensk musik, med artister som Mapei och Timbuktu, utomlands. Vi har också biståndsprojekt inom kulturområdet i olika länder. Selam är hej på amarinja, mitt modersmål från Etiopien.

Varför startade du organisationen?

– För 20 år sedan var musikutbudet inte så stort i Stockholm och framförallt inte inom det området vi jobbar med. Det var få scener som erbjöd möjligheten att se artister från afrikanska länder, från Latinamerika och Västindien. Vi såg att det fanns ett intresse och en lucka där. De som ville höra den här musiken fick inte göra det på de finaste scenerna i stan – därför startade vi Selam.

Hur tycker du att musikscenen i Stockholm förändrats sen dess?

– Det kanske inte riktigt är rätt av oss själva att säga att vi har förändrat musikutbudet, men jag tycker faktiskt att vi har gjort det. När vi började klassades musik som afrikansk hiphop, etiopisk pop, chilensk cumbia och kubansk salsa som exotisk. Nu har många av de här musikstilarna blivit vanliga. I början spelade artisterna vi tog hit på små scener, nu bokar vi Annexet och Hovet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29

Gjorde ovanligt sexfynd – vid återvinningen

Nyheter Finnes: borttappad sexleksak i Årsta En kvinna i Årsta skulle återvinna sina kartonger. Ni kan aldrig ana vad hon hittade.tisdag 17/7 12:26