PIONJÄR. Aadel Kersh är först i Stockholm med sitt koncept: pizzor med en doft av Palestina. Foto: Sophie Stigfur

Han tar palestinsk pizza till Hornstull

Med en doft som annars endast kan hittas i bergen vid Västbanken gör Aadel Kersh nu entré med på Södermalm med palestinska pizzor.

  • Publicerad 11:43, 31 aug 2018

Det var i september i fjol som vi rapporterade att Söderkrögarna som driver Racamaca på Wollmar Yxkullsgatan skulle ta över glutenfria bageriet Friends of Adams gamla lokal vid Hornstull strand. Planerna gick på grund av olika omständigheter inte i lås, men istället fick Aadel Kersh, god vän till Racamaca-gänget, tillfälle att förverkliga sin dröm: en restaurang som kombinerar palestinsk mat – med kaffe.

– Jag har drivit ett kafferosteri på Värmdö i många år men kände att jag ville ta det vidare. Jag har hållit ögonen öppna efter en bra lokal och det här blev ett grymt tillfälle att göra verklighet av min vision, säger Aadel Kersh.

Här är stans första afghanska restaurang

Trots att han kommer från en restaurangfamilj, pappan driver Maxos på Kungsholmen och de två brorsorna driver Abowl såväl som Falafelbaren vid Mariatorget, är han själv ingen professionell mästerkock – enligt egen utsago.

– Jag har ju bakat många pizzor hemma genom åren, men att få till den perfekta degen nu tog två veckor. Men dagen innan öppning satt den äntligen, säger Aadel och skrattar.

Vill visa Stockholm palestinsk matkultur

Sedan två veckor tillbaka har nu restaurangen Bitza slagit upp portarna för Hornstullsborna. Namnet är dels en flirt med Aadel Kersh eget ursprung, men sammanfattar också hela tanken med restaurangen. Han vill lyfta statusen för arabisk mat i Stockholm, som sträcker sig "vida bortom 30-kronors-kebab och hummus".

Nyckeln är den speciella kryddblandningen Zataar, som bland annat innehåller den specifika oregano och timjan som växer vilt i bergen utanför Akko – som han själv kommer ifrån.

–  Den smaken och doften är så säregen. Zataar är en stor del av vår kultur som inte finns i innerstan idag. Den sitter starkt i allas vårt DNA, vi som kommer från Palestina, Libanon eller Syrien. Pappa höll på att ramla när han kom in för att det luktade så mycket "hemma". Jag vill sprida de här smakerna och visa en annan del av vår matkultur för stockholmarna, säger Aadel och fortsätter:

– Alla som pratar arabiska kommer också förstå och skratta åt namnet. På arabiska finns inte bokstaven P så i alla låneord som innehåller P byts bokstaven ut till B. Därav Bitza istället för Pizza.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han poängterar dock att menyn inte på något sätt är traditionell palestinsk mat. Istället har typiskt palestinska smaker som zataar, palestinsk vitost och tahini använts för att skapa nya pizzor i modern tappning. Bitza har i nuläget öppet 17-22, men planen är att utöka tiderna och öppna klockan 11.

HORNSTULL. De palestinska pizzorna serveras på Hornstull strand 13. Foto: Sophie Stigfur