En man och hans tank. Hemmabryggaren Anders Manell vill att fler ska göra en egen starköl.

Han utbildar folk som vill brygga öl hemma

Litet och intimt: Anders Manell vill sprida starkölens gospel och håller små bryggkurser hemma hos sig i Skärmarbrink.

  • Publicerad 20:00, 13 mar 2018

Den 50-årige projektledaren halkade in på hemmabryggandet via surdegsbakandet. Det var för fem år sedan, och nu håller han egna kurser i sitt kök i Skärmarbrink.

– Ja, jag gick några kurser och blev snabbt så pass bra att jag ville dela med mig av min kunskap. Att brygga öl är inte svårt. Det gäller bara att få den rätta känslan. Precis som när man lagar mat krävs en viss smakförståelse, säger Anders Manell.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hittills har han hållit fyra stycken endagarskurser och ska köra ett par till nu under våren. Sedan blir det paus; varje tillfälle tar sin tid att förbereda, och sedan går en hel lördag bort. Fokus ligger på praktik, inte teori, så därför är det bara fem pers per kurs.

– Mitt syfte är bara att väcka intresse för ölbryggning hos folk. Det är ingen inkomstkälla direkt. Det roliga med att göra eget är att man vill trumfa sig själv hela tiden, bara göra bättre och bättre öl, och med vännerna till slut hitta den ultimata ölen.

Vad är det vanligaste misstaget inom hemmabryggning?

– Att man håller fel temperatur. Och att man har för bråttom och inte låter den mogna tillräckligt länge.

Mikrobryggerierna ökar i Stockholm

Vad gillar du bäst?

– Välhumlad öl med tropiska frukter, som citron. Men jag brygger de flesta stilar: lager, apor, ipor. Ingen stout än, men det kommer nog.

Hur ser din typiska deltagare ut?

– Åh, det är blandat. Från 25 år till 55 år.

Vågar jag gissa att det bara är män?

– Ja, hahaha, än så länge. Men jag hoppas att någon tjej ska vara intresserad.

Gäris med full koll på bärs

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48