Han vill bli bäst i världen på att brygga kaffe

Lakis Psomas är baristan i SoFo som tagit sikte på att bli officiellt bäst på bryggkaffe.

  • Publicerad 19:30, 16 jan 2019

Kaffe är väldigt komplext. Jag skulle helt klart säga att det är ett hantverk.

Lakis Psomas driver Fikabaren på Södermannagatan i SoFo, där han jobbar som barista.

Den 21-24 februari tävlar han i Svenska kaffemästerskapen 2019 i Alingsås. Vinner han det tänker han även ställa upp i VM i Boston. Målet är nämligen att bli bäst på bryggkaffe.

– Det är det här jag sysslar med. Eftersom jag jobbar med det vill jag avancera till nästa steg. Det är en utmaning, ett sätt att utvecklas och bli bättre på något. Jag vill ta ut mig själv och gå utanför min comfort-zone, säger Lakis Psomas.

Han kommer tävla i grenen bryggkaffe, vilket handlar lika mycket om att brygga det godaste kaffet som att vara träffsäker i smakbeskrivningen. Tre smakdomare och en huvuddomare kommer att bedöma.

– Jag kommer att brygga tre separata kaffe som ska smaka identiskt, för att visa att jag kan kontrollera smaken. Den andra delen är att jag ska beskriva hur det smakar. Smakdomaren ska smaka och se om min beskrivning stämmer. Desto smaksäkrare, desto högre poäng.

Provsmakar många sorter

Chokladigt, nötigt, syrligt, fruktigt.. eller sött? För att vara smaksäker gäller det att ha ett brett smakspektra. Men hur tränar man egentligen?

– Jag provsmakar många olika kaffesorter. Först måste jag bestämma vilket kaffe jag ska använda i tävlingen. Jag vill se vilket kaffe jag känner mig mest bekväm med, vilket jag bäst kan smakidentifiera, berättar han.

En annan del av träningen handlar om bryggmetod. Han kommer göra allt som kaffemaskinen gör – fast manuellt. På så sätt kan han kontrollera vattenflöde, temperatur och malningsgrad – alltså hur finmalda kaffebönorna är, vilka han maler innan i en kaffekvarn. Ju grövre desto svagare kaffe och vice versa, förklarar han.

– Vattnet ska rinna igenom på rätt sätt. Kaffe är väldigt komplext. Jag skulle helt klart säga att det är ett hantverk.

Aldrig handlat kaffe i affär

Lakis har aldrig handlat kaffe i mataffären, istället vänder han sig till små kafferosterier. De åker själva till kaffegårdar i de länder där det växer. På så sätt ser de till att kaffet blir till under schyssta förhållanden, både när det gäller miljö- och hälsopåverkan och arbetsvillkor för odlarna.

– Jag tycker att medvetenheten bland folk har ökat. Det är tredjegenerationens kaffedrickare som vill ha schysst kaffe på hög nivå.

Vad tror du blir nästa kaffetrend?

– Bryggkaffe är nog det nya svarta, haha. Vi har haft en espressoperiod och en latteperiod. Nu tror jag det är bryggkaffe som gäller. Nästa kaffetrend är nog kallbryggt kaffe, coldbrew.

Tips för hemmabryggaren

1. Blöt ner kaffefiltret innan du använder det. Både varm- och kallvatten under kranen funkar. Pappersfiltret ger viss papperssmak – som försvinner när du blöter det.

2. Använd bra kaffe. Håll koll på Fairtrade-stämplar i mataffären. "Smaken är individuell, men om kaffet har odlats under shyssta förhållanden är det gott för mig".

3. Kolla vilket datum kaffet rostades. Ju färskare desto godare.

4. För den som vill ta det till nästa nivå – inhandla en kaffekvarn och mal kaffebönorna själv.

5. Håll kaffebryggaren fräsh och ren. Det räcker med att skölja ur bägaren och filterhållaren med vatten. "Som att laga mat i en smutsig kastrull"

6. Ha en termos till hands – spar pappersmuggar vid takeaway-kaffe, bra för miljön.

Han vill bli bäst i Sverige på att göra kaffe. På bild: Lakis Psomas Foto: Jannie Flodman

Lakis om:

Kaffe med mjölk – Ja, helt ok.

Presskaffe – Ja

Sött kaffe med socker och såser – Nej, då köper jag hellre en milkshake.

Ekologiskt kaffe – Ja, verkligen.

Ice coffe – Ja

Take away – Ja

Pappersmuggar – Nej

Kaffe i glas – Ja

Visste du att

Kaffe ursprungligen är ett bär som växer på Kaffebusken längs ekvatorn, helst 1500 meter över havet.

Kaffebönorna blir till efter att bären, som innehåller frön, har tillagats i rosttunnor.

Kaffet har olika smakkaraktär beroende på vilket land de kommer från.

Kaffe är världens näst mest handlade vara efter olja.

Kaffeodling i många fall är negativt för miljön.

Kafferosterier av det mindre slaget ofta inte har råd med Fairtrade-stämpel för att det är så dyrt.

Kaffe som är ljust har fler smaknyanser än mörkt.

Kafferosteriet Drop Coffe ligger på Södermalm.

Källa: Wikipedia/Lakis Psomas

Han vill bli bäst i Sverige på att göra kaffe. På bild: Lakis Psomas Foto: Jannie Flodman

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.