LEKA. Faradj Koliev (S) vill bygga lekplatser för vuxna i Solna. Foto: Patrik Ekström

Han vill bygga lekplatser för vuxna

Varför ska bara barn få gunga och hoppa studsmatta? För stelbent och gammalmodigt tycker socialdemokraten Faradj Koliev som vill bygga lekplatser för vuxna i Solna.

  • Publicerad 06:41, 27 jun 2018

Barnen vid den relativt nyinvigda lekplatsen intill Augustendals 4H-gård skrattar och leker i solen. Roligast har kanske ändå socialdemokraten och tidigare riksdagsledamoten Faradj Koliev som tar fart i sin gunga.

– Jag vill inte sluta , säger han och skrattar.

– Alla tycker om att hoppa, sparka boll och spela spel, lägger han.

I dagsläget är Solnas lekplatser dock, föga förvånande, anpassade för barn. Det vill Faradj Koliev ändra på.

– Jag fick idén när jag precis som många andra föräldrar vara ute och sprang efter min dotter på lekplatsen. Man stannar till och pratar lite grann med folk man känner. Och i samband med det så säger någon att det vore kul om vi också fick leka som barnen gör.

Tanken på att skapa lekplatser för vuxna var född. Idén förstärktes vid ett besök i San Francisco.

– Jag vet inte om de beror på att det bor många unga människor som jobbar inom it-sektorn i området, men där har de i alla fall byggt lekplatser för vuxna. De var snyggt gjorda och tog inte så mycket plats. En studsmatta behöver inte ta så mycket plats om man bygger rätt.

Den hälsofrämjande aspekten med förslaget, som är lagt som en interpellation till tekniska nämndens ordförande, är viktig, menar Faradj Koliev. Möjligheten att skapa en lekfull och stimulerande utemiljö är en annan avgörande faktor. Slutligen finns potential att skapa en plats där olika grupper kan mötas.

– Man skulle kunna skapa en plats där unga och vuxna möts, en plats där fördomar bryts, och kanske i vissa fall förstärks, men där man i alla fall får förståelse för andra.

Faradj Koliev lyfter fram schackplatserna i Kulturhuset och i Kungsträdgården som förebilder.

– I Miami, där man har den här typen av spel, bland annat schack och domino längs med stranden blir det stor fest på kvällen. Människor möts och pratar.

Exakt hur lekplatserna i Solna ska utformas eller eventuell placering vill Faradj Koliev inte snöa in sig på.

– Min idé är att kommunen ska testa det här, sen får man se vad som fungerar, studsmattor, klätterställningar eller sällskapsspel. Kanske bygger man intill befintliga lekplatser, eller om man tycker att det finns problem med det så finns möjligheten att skapa en plats enbart för vuxna.

Mer om förslaget

Skapa förutsättningar för vuxna att ha tillgång till roliga och stimulerande aktiviteter i utomhusmiljö.

Exempelvis studsmattor, klätterställningar, schack och andra sällskapsspel.

Lekplatser för vuxna finns redan i en rad städer, bland annat Oslo, Köpenhamn och San Francisco.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Tunga avhopp i Bergshamrapartiet

Nyheter Awada och Bränngård går till C och V Först åkte man ur fullmäktige – och nu drabbas Bergshamrapartiet av ytterligare motgångar när Sandy Awada och Björn Bränngård lämnar partiet.onsdag 14/11 9:45