VETERAN. Yngve Göransson har "ylat strata och kliat gura" hela sitt liv. Nu startar han rockskola för Stenhamras ungdomar. Foto: Lisa Halldén

Han vill få Stenhamras tonåringar att rocka loss

Mer rock på högmässorna. Det vill Yngve Göransson, präst i Färingsö församling och före detta rockstjärna ha. Nu startar han rockskola för Stenhamras unga.

 • Publicerad 11:28, 23 jan 2020

"Jag vill få in mer rock'n'roll i gudstjänsten" Foto: Mikael Andersson

I veckan gick startskottet för Stenhamras alldeles egna school of rock. Varannan måndagskväll ska det nu jammas i kyrkans församlingsgård och planerna är stora.

– Jag vill få in mer rock'n'roll i gudstjänsten och jobbar just nu på en rockmässa. En högmässa har mycket liturgiska moment som det går att göra rock'n'roll på, säger Yngve Göransson som är präst i Färingsö församling.

Att sätta upp en sådan högmässa kräver mycket jobb och ligger en bit in i framtiden, men planen är att ungdomarna i rockskolan redan nu ska kunna vara mer närvarande i gudstjänsterna.

– Jesus är alltid i centrum för vårt arbete, men Jesus bryr sig inte om ifall det är rock eller Bach vi spelar. Det handlar om att finna uttryck som känns naturliga för människor och där de ges en andlig närvaro, säger Yngve.

"Ylat strata och kliat gura"

Han är själv gammal rockare och har spelat ihop med bland annat Färingsömusikern Stefan Sundström.

– Jag har ylat strata och kliat gura hela livet. Min första elgitarr byggde jag själv i träslöjden och klädde i manchestertyg, säger han.

Musikintresset tog han sedan med sig in i prästjobbet och redan förra året hade han gitarrlektioner med ett gäng unga. Det var de som gav honom namnet SwagYngve.

–Jag vet inte om jag är så swagig, men de tyckte tydligen det. Så nu heter det här SwagYngves rockskola.

Åldersgränsen till rockskolan är satt till från 13 år och uppåt. Ungdomarna från gitarrlektionerna är med och spelar – men det verkar inte bara vara tonåringar som lockas dit.

– När vi körde i måndags så kom det en äldre herre som kom in och undrade om han var för gammal för att vara med. Och jag vill gärna hitta ett sätt att få med även de äldre som är intresserade att spela rock. Vi får se hur vi utvecklar det här.

Det här är SwagYngves rockskola

Öppet för alla över 13 år som vill lära sig spela elgitarr, elbas, keaboard och trummor.

Träffas i Färingsö församlingsgård i Stenhamra varannan måndag klockan 18.00. Nästa tillfälle är 3 februari.

Blir du sugen? Det är bara att glida förbi, ta med eget instrument eller låna på plats.

Visa merVisa mindre

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

Orgelfest på öarna hela veckan

Nyheter "Vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där" Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.torsdag 6/8 10:20

Äntligen dags för årets kräftfester

Nyheter Expertens bästa tips för en lyckad kväll Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om...tisdag 4/8 16:23

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt