Matte och litteratur. Genom att skapa en mattebok utan tal och uträkningar hoppas Håkan Gillberg att fler ska förstå matematiken. Foto: Mostphotos/Privat

Han vill få Täby att räkna – med hjälp av naturen

Måste matematik vara tal och uträkningar? Näsbyparksbon Håkan Gillberg tar ett nytt grepp om mattematiken genom sin bok Plan B.

  • Publicerad 11:59, 22 okt 2019

Matematiken har alltid funnits där för ingenjören Håkan Gillberg från Näsbypark. Nu släpper han en mattebok som ska få elever att på ett enklare sätt förstå räknesätt. Genom att diskutera med elever på Åva växte boken fram.

– Vi pratade om vad som saknades och jag har två döttrar som nu flyttat ut, men som jag tragglat mycket matte med. Problemet är att man inte alltid förstår vad man ska göra, säger han.

Hela boken består av bilder och text och skiljer sig från de klassiska räkneböckerna med siffror och uträkningar. Den ska fungera som en slags uppslagsbok.

– Tanken är att det ska vara en komplettering till den korta introbiten som finns i vanliga böckerna. Det är en beskrivande mattebok och den berättar vad matten handlar om, man kan läsa den som en vanlig bok om man vill, säger han.

Fota matte i naturen

Plan B, som boken heter, riktar sig främst till grundskoleelever men kan även användas av elever som går första året på gymnasiet och Komvuxelever.

– Den är till exempel till för de elever som ligger före och som får räkna i nästa mattebok, säger han.

Tanken är också att han med vad han kallar "mattefoto" vill få folk att se matematiken i sin närmiljö.

Genom att till exempel mäta diametern i en tunnel man passerar på väg till skolan kan man på ett enkelt sätt få in matten i vardagen. Det är bara att fota av platsen, och hitta i Plan B vilka mattemoment som kan gömma sig i bilden.

Han har samtidigt startat Instagramkontot @mattefoto.x, där alla kan lägga upp sina bilder på matteproblem man hittat i naturen.

– Jag tänkte att jag vill visualisera matematiken. I yngre åldrar, när man går på förskola så har man naturmatte och det är ett bra sätt att lära sig, säger Håkan Gillberg.

Stockholm Direkt