Vision. Mats Lenné har funderat på hur man skulle kunna göra Kärsö till ett musikcentrum. Foto: Jonas Månsson

Han vill göra Kärsö till ett musikcentrum

En nybyggd opera och en stor utescen. Så vill Färentunabon Mats Lenné göra Kärsö till Sveriges musikcentrum. – Stockholm som stad måste sprida sina kulturaktiviteter, säger han.

  • Publicerad 13:57, 20 apr 2017

Ett sätt att hylla Gustav III är att bygga en opera mittemot hans slott.

Kärsö har gott om obebyggd mark, slottsteatern kan behöva avlastning för att inte förstöras och trafiksituationen vid Drottningholms slott skulle kunna förbättras.

Dessutom måste Stockholm flytta kulturattraktioner utanför innerstan. Det har Mats Lenné, Färentunabo och utbildad byggnadsingenjör, länge tänkt. Hans idé på lösning är ett jätteprojekt med operahus, utescen och hotellkomplex på just Kärsö.

– Ett sätt att hylla Gustav III är att bygga en opera mittemot hans slott. Sedan skulle man kunna dra spårvagnen över Nockebybron, göra en bra väg ut till Kärsö och bygga ett stort musikcentrum där, säger Mats Lenné.

I hans vision finns även en stor utescen.

– Tänk dig ungefär som Dalhalla som skulle få musiklivet i Stockholm att blomstra. Det skulle kunna göra att det blir en avlastning för Drottningholms slottsteater som kommer att ta slut en dag. Man skulle kunna göra om det till ett museum i stället, säger han.

Med ett musikcentrum på Kärsö känner Mats Lenné att kommunen kommer leva upp till sin slogan ”Kulturens övärld” ännu mer.

Mats Lenné har tidigare varit engagerad politiskt och han vet att frågan inte direkt är kommunal. Han har trots det skickat idén till kommunalrådet.

Draghjälp

Adam Reuterskiöld (M) som han hoppas ska kunna bidra med draghjälp i frågan.

– Jag vill föra diskussion med den som kan påverka. Adam kan göra det, ingen tvekan, säger Mats Lenné.

Hans plan innehåller även en lösning på hur ön skulle bli mer lättillgänglig.

– Med en hamn på Kärsö kommer det att få ett starkt uppsving och möjligen också gagna kommunen väl, säger han.

Ett större bygge på Kärsö skulle innebära att ett stort naturområde försvinner. Samtidigt anser Mats Lenné att det finns gott om grönområden på andra platser i kommunen.

– Till exempel Birka och Adelsö fyller behovet av natur väldigt väl, säger han.

Mats Lenné är i dag 74 år, men hoppas att han hinner se planerna ta form.

– Inom tio år tror jag att något sådant här måste till, säger han.

Lösryckta planer

Kärsö ingår i Lovö naturreservat och Statens fastighetsverk äger marken som Mats Lennés idéer handlar om. Statens fastighetsverk vill dock inte kommentera planerna eftersom det än så länge rör sig om lösryckta planer, meddelar pressekreteraren Åsa Carlberg.

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) tyckte att det var kul med en idé när han fick ta del av förslaget tidigare i år.

– Det är en rolig del av översiktsplanprocessen att sådant här kommer upp. Sedan är det mycket i form av bland annat världsarv och naturskydd som påverkar vad man kan göra, säger han.

Kärsö

Ön Kärsö är belägen mellan Lovö och Nockeby, alldeles intill Ekerös kommungräns.

Ön har lite bebyggelse och stora naturområden. Bland det som är bebyggt finns Brostugans restaurang och kafé.

Naturreservatet består av de större öarna Lovön, Kärsön och Fågelön med omkringliggande mindre öar. Sammanlagt omfattar reservatet drygt 3 000 hektar, varav cirka 2 000 hektar är land.

Källa: Ekerö kommun

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter