Han vill hjälpa andra att stå emot smärtan

Hur står man ut med kronisk smärta? Ge den stenhård konkurrens, skriver Kent Revedal i sin nya bok. För nio år sedan blev han delvis förlamad efter en olycka på Nockebybron.

  • Publicerad 01:15, 20 aug 2019

Den bestämmer inte över mitt liv, det gör jag.

Vid 18-tiden den 3 september 2010 förändrades allt för Kent Revedal, 50. Han körde sin motorcykel över bron hem till Mälaröarna när en bil framför gjorde en plötslig u-sväng.

Kraschen blev oundviklig. Han siktade på motorhuven för att lindra smällen men fick sladd och tappade kontrollen. Två kotor sprack och skrapade bort en del av ryggmärgen.

Nio år har gått sedan olyckan och Kent Revedal kan i dag varken stå eller gå. Halva kroppen är delvis ur funktion och nervsmärtan håller för evigt ett grepp om honom.

– Det är den svåraste smärtan att hantera, för man vet inte vilka mekanismer som orsakar den. Nerverna skickar felaktiga signaler som hjärnan tolkar som smärta, säger han.

Hans funderingar har nu landat i boken ”Leva med långvarig smärta”. Boken avhandlar olika sätt att hantera smärtan på.

– Syftet med boken är att hjälpa andra att hitta livskvalitet, för en lösning på smärtan finns ännu inte.

– Jag försöker hjälpa andra att hitta strategier. När mediciner inte hjälper återstår ett antal andra saker, som träning, massage, fysioterapi eller olika mentala tekniker. Boken säger inte ”gör som jag säger så blir allt bra”, utan jag tar upp de vanligaste strategierna. Sedan är det upp till var och en att hitta sin metod. Ingen smärta är den andra lik, så lösningen blir olika för olika personer.

Hur har du hanterat det?

– Smärtan är egentligen ett varningssystem, ett av de bästa systemen vi har i kroppen. Men en sak som knäckte gåtan för mig var när jag insåg att min smärta inte signalerar fara. Långvarig smärta är dysfunktionell, den fyller ingen funktion, den visar inte att något är farligt. Då kunde jag hantera den, säger Kent Revedal.

Skapar positiva upplevelser

För att kunna stå ut jobbar han mycket med att skapa positiva upplevelser – för att ge smärtan konkurrens.

– Om de negativa signalerna inte har något att konkurrera med tar hjärnan bara till sig dem, men positiv stimulans i form av god mat eller vacker natur konkurrerar med smärtupplevelsen. Distraktion hjälper.

Det låter som att man måste vara väldigt stark?

– Man tvingas bli det, annars går man under. Jag tänker på mig som en överlevare. Ingen är så stark från början, men de flesta av oss lyckas utveckla förmågorna som gör att vi överlever.

Går det att beskriva den smärta som du upplever?

– Nej, egentligen inte. Hur skulle du beskriva en solnedgång för en människa som är född blind? Tänk att du står i ett socialt sammanhang och har ett samtal och någon pratar oavbrutet i ditt öra, så att du hela tiden tappar fokus. Den bilden tycker jag nog är närmast min upplevelse av vad smärta är.

Hur tänker du kring olyckan i dag?

– Den finns ju där och påverkar självklart mitt liv, men den bestämmer inte över mitt liv, det gör jag.

Motorcykel kör Kent fortfarande, en så kallad trike, med tre hjul i stället för två. För några år sedan startade han och några andra ett rehabiliteringsföretag som arrangerar rehabresor till Spanien. Och när den här intervjun görs är han precis hemkommen från USA:s västkust.

– Begränsningarna sitter oftast i våra mentala föreställningar. Utmaningen för oss alla är att göra det bästa av det vi har, säger Kent Revedal.

”Leva med långvarig smärta” släpps i september.

Därför ändras sop-taxan för Ekerös villaägare

Nyheter Nya avgifter väcker frågor De nya priserna för sophantering har upprört en del villabor i Ekerö. För dyrt tycker vissa. Feltänkt, tycker andra.torsdag 23/1 16:10

Han vill få Stenhamras tonåringar att rocka loss

Nyheter Stenhamrapräst startar SwagYngves rockskola Mer rock på högmässorna. Det vill Yngve Göransson, präst i Färingsö församling och före detta rockstjärna ha. Nu startar han rockskola för Stenhamras unga.torsdag 23/1 11:28

Man anhållen för människorov i Stenhamra släpps

Nyheter Åklagaren: "Han är fortsatt misstänkt" Det grova rån som skulle ha skett i Stenhamra i söndags utreds nu som ett människorov. Enligt åklagaren ska det röra sig om två gärningsmän.onsdag 22/1 16:22