Constantino "Costas" Nanga är proffsboxaren som såg sin barndomsvän skjutas till döds. Nu vill han motverka att fler unga dras in i vapenvärlden. Foto: Sacharias Källdén

Han vill motverka att unga hamnar fel – med kampsport

Proffsboxaren Constantino "Costas" Nanga, 23, tog initiativet till att starta #NermedvapnetUppmedguarden, som är Hammarby IF Boxnings satsning mot gatuvåldet.

  • Publicerad 14:46, 8 nov 2019

"I början av oktober 2018 blev en barndomsvän till mig skjuten och mördad i min hemort Farsta. Han var omtyckt och välkänd i Farsta, så det väckte mycket känslor hos mig och många andra. Händelsen fick mig att inse omfattningen av problemet, som nu kom till min dörr. Det fick mig att tänka på om det fanns någon anledning till varför jag inte är personen bakom vapnet. Jag kom fram till att jag har valt min väg i livet – idrotten.

Jag är lyckligt lottad som kom in på kampsporten tidigt. Många av de här ungdomarna vet inte vad de vill och gör istället destruktiva val som blir livsavgörande för både dem och för offren. Om jag kan erbjuda det jag fick till fler ungdomar kanske de hamnar där jag är och inte bakom eller framför vapnet.

Jag menar att vi måste arbeta förebyggande. Att introducera kampsport och motivera ungdomar så tidigt som möjligt som alternativ till mycket annat är tanken med det här projektet.

Gemenskap är viktigt. Speciellt när det är många ungdomar som känner sig utanför. Vi har alla typer av färger, åldrar och kön på människor här. Det var den känslan av gemenskap jag fick när jag började och det är vad jag vill ge till ungdomarna.

Jag tror det är viktigt för att vi lever i ett samhälle med stor blandning. Åker vi tunnelbana eller går ut på stan ser vi en stor blandning av människor. Därför är det viktigt att leva med det i många sammanhang i livet, annars är det risk att segregationen startar där. Då uppstår missförstånd och missförstånd skapar problem, skavsår.

Jag ser mig själv som en svärmorsdröm. Kom och prata med mig så inser du ganska snabbt att jag är väldigt snäll. Låt dig inte luras av våldet. Vi är snälla människor. Många är föräldrar, barn, söner eller döttrar till folk. Vi är precis som er."

Foto: Sacharias Källdén

Constantino "Costas" Nanga...

... är 23 år och bosatt på Södermalm. Han är proffsboxare med många nationella och internationella medaljer under bältet. Tidigare var han aktiv thaiboxare, men sedan ett år tillbaka satsar han på traditionell boxning.

Han har tidigare bott 12 år i Farsta, efter att ha flyttat till Sverige från Schweitz.

Nu fäster han blicken på OS i Tokyo 2020.

Visa merVisa mindre

Bajen Rough House

Är en boxningsgala som arrangeras årligen i Eriksdalshallen. Idag, fredag, är det dags där flera boxningsklubar i Stockholm och Sverige deltar.

Årets gala är en välgörenhetsgala, där all vinst går oavkortat till Costas initiativ #NermedvapenetUppmedguarden.

Läs mer och galan och beställ biljetter här.

Visa merVisa mindre